A Dráva szépségei haladóknak
A túra során aktív kikapcsolódás keretében ismerhetjük meg legtisztább vizű folyónk, a Dráva természeti értékeit és a Fekete-vizet. A túra a vejti táborhelytől indul a Dráván, majd innen lefelé haladunk a Fekete-víz torkolatáig, ahonnan felevezünk a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközponthoz.

Túra hossza, időtartama: 20 km, 5-6 óra + 1,5-2 óra (transzfer, tájékoztatás)
Helyszín: Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca
Közlekedés: egyénileg
Létszám: 8-24 fő
Részvételi díj: 4900 Ft/fő (Tartalmazza a túravezetést, a kenuk, evezők és mentőmellények és kenunként egy vízhatlan hordó bérleti díját, a kenuk és a felszerelés szállítását, a túraszervezést és a sofőrök visszaszállítását Vejtibe.)


Hasznos: 
Felszerelés, ruházat: esőkabát, fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál a nap ellen), evezéshez megfelelő cipő vagy szandál, felsőruházat (amely véd az erős napsugárzástól), váltóruha, napszemüveg, szúnyogriasztó, ivóvíz, élelem


Részletes program:
Vejti – Fekete-víz torkolat – Szaporcai híd 
Gyülekezés az Ős-Dráva Látogatóközpontban a recepciónál. A túravezető tájékoztat mindenkit a túrával kapcsolatos tudnivalókról, elmondja a betartandó szabályokat, és elosztja a csapatokat. Ezután elutazunk a Vejti táborhelyig, ahol vízre szállunk a Dráván. Az odautazás egyénileg saját járművel, ill. csoport esetén a csoport autóbuszával történik. Ezen a szakaszon a Dráva kb. 6 km/h sebességgel folyik, amely két-háromszorosa a Dunáénak Bajánál. Emiatt a kormányosnak ajánlott előzetes tapasztalattal rendelkeznie. A túra nem nehéz, csak a bedőlt fákra, apró víz alatti akadályokra kell figyelnünk.
A csapat együtt halad a bal parthoz közelebb, mert a jobb part már Horvátországhoz tartozik. 
Kikötni és fürdeni itt nem szabad, de az állatvilág és a természeti szépségek valóban lekötik a figyelmünket, hiszen Európa egyik legtisztább vizű folyóján evezhetünk, ahol a Magyarországon előforduló halfajok kétharmada megtalálható. A Fekete-víz torkolatától már nyugodt, békés vizeken haladunk öt kilométert vissza a szaporcai hídig. Itt kikötünk, majd visszasétálunk a látogatóközponthoz. A sofőröket visszaszállítjuk a Vejtiben hagyott gépjárműveikhez.


Egyéb fontos tudnivalók:
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrán gyerekek csak szülői felügyelettel vagy kísérőtanárral vehetnek részt, egy kenuban 14 éven aluli gyermekek nem lehetnek egyedül, a kormányosnak mindenképpen felnőttnek kell lennie! Minimális korhatár: 10 év.
A Dráván kikötni tilos és mindenkinek kötelező a mentőmellény viselése, még az úszni tudó felnőtteknek is. Ennek elmulasztása komoly bírsággal járhat, amelyet a résztvevőnek kell állnia szabályszegés esetén!
A túrán csak vízitúrára alkalmas állapotban lehet részt venni (alkoholos befolyásoltság alatt nem), ha valakinek bármilyen betegsége van, arról tájékoztatni kell a túravezetőt! 
A folyón közlekedni csak jó látási viszonyok között szabad. A hajók kötelesek együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. Vízen tartózkodni napnyugta után tilos. Vihar esetén minél előbb biztonságosan ki kell kötni.
A túra csak abban az esetben marad el, ha az időjárás veszélyhelyzetet teremt (pl. vihar), illetve amennyiben hosszan tartós, kiadós csapadék várható. Ezekben az esetekben időben tájékoztatjuk a résztvevőket.
A vízitúra során szemetelni tilos, és igyekezni kell a természetben megfelelően viselkedni, ne zavarjuk az állatvilágot, ne tegyünk kárt sem a hajókban, sem a környezetben!
Minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges, minimum 10 nappal a tervezett túra időpontja előtt!

A túra nehézsége
A Dráva ezen szakasza nem túlságosan gyors, ennek ellenére javasolt előzetes kenus tapasztalat, mert a folyón lehetnek áramlatok, biztonságosan kell tudni kormányozni a hajót. A Fekete-vízen történő evezés biztonságos és könnyű.


Információ, előzetes bejelentkezés:
Tel.: 30/405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu
www.odlk.hu


2015 JÚL 07 09:47:25/