Rendhagyó tanórák és koncert a jubileumon
A Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola december 20-án nagyszabású ünnepséget tartott abból az alkalomból, hogy 60 esztendővel ezelőtt Tolna megyében az oktatási intézmény jogelődjében indult el elsőként az emelt szintű ének-zenei képzés.

A kerek évforduló tiszteletére rendhagyó tanórákat szerveztek diákjaiknak a pedagógusok. Elsőként Nyári Éva látta vendégül Szabadi Mihályt, annak lányát és fiát.
- Zene nélkül nincs élet - kezdte mondandóját a Csokonai Vitéz Mihály- és Bessenyei György-díjas koreográfus-etnográfus, aki főként a Sárköz, a Kapos- és Duna-menti települések, valamint a bukovinai székelyek  táncainak gyűjtésével, illetve lejegyzésével foglalkozott. 1966-ban alapítója, majd 22 esztendőn keresztül vezetője volt a számos hazai és nemzetközi sikert elért szekszárdi Bartina táncegyüttesnek. Az utóbbi évtizedben írói vénáját is megcsillogtatta azzal, hogy nyolc szépirodalmi kötetben örökítette meg a paraszti kultúrát. - Büszke vagyok arra, hogy gyermekeim és unokáim is táncolnak, ők viszik tovább a családi hagyományt.
Másodikként a Fenyvesi család két tagja - Béla és Gábor - érkezett a színpadra, akikkel Bódis Péterné beszélgetett. Kiderült róluk, hogy másik két testvérükkel együtt a nagyanyjuktól örökölték a szép hangjukat és a jó hallásukat. Valamennyien a dombóvári ének-zene tagozatos általános iskolába jártak. Fenyvesi Béla Pécsen szerzett népművelő-ének-zene szakos tanári diplomát szerzett és 45 éve a Szélkiáltó együttes tagjaként játszik. Öccse - Gábor - legkisebb gyermekeként már beleszületett egy olyan famíliába, ahol minden a muzsikáról szólt és elsősorban ennek köszönhetően ő is a zenepedagógusi pályát választotta élethivatásául.
Harmadikként Gelencsérné Bakó Márta mutatkozott be, akinek mindhárom gyermeke is a dombóvári oktatási intézmény diákja volt. Péter fia később klasszikus balettet tanult, jelenleg a Madách Színházban dolgozik. Lánya, Kinga Kecskeméten ének-zene szakos tanári pályáját építi. Másik fia politológusi végzettséget szerzett. Az ének-zene szakos pedagógus arra bíztatta a gyerekeket, hogy merjenek nagyot álmodni, mert a Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában megszerzett tudásból és készségekből rengeteget tudnak profitálni akár a zenei pályát választják, akár mást.
A program karácsonyi hangversennyel zárult. Annak megnyitóját dr. Szenyériné Szabolcska Julianna intézményvezető tartotta, aki azt hangsúlyozta, hogy a fenntartó és a város önkormányzatának támogatásával valósult meg a jubileumi rendezvény. Az igazgató beszélt az elmúlt évtizedek változásairól, sikereiről és nehézségeiről is. A koncerten előbb az iskola egykori és mai diákjainak kórusai énekeltek, majd hangszeres bemutatókra is sor került.

2019 JAN 07 11:59:27/