fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Unokázós csalók bukkantak fel Dombóváron

Egy dombóvári nő tett feljelentést szeptember 16-án, mert ismeretlen tettes telefonon felhívta a 88 éves édesanyját és a dédunokájának adta ki magát. A hívó azt állította, hogy balesetet szenvedett és pénzre van szüksége, hogy az anyagi kárt rendezni tudja. A nő miután átvette a telefont édesanyjától, rájött, hogy nem az unokájával beszél és bontotta a vonalat.

Egy 84 éves helyi lakos szintén feljelentést tett, miután ismeretlen telefonáló a lányaként mutatkozott be, és azt mondta, hogy balesetet szenvedett, ezért szüksége van a félretett pénzére. Az asszony több kérdést feltett a telefonálónak, aki megszakította a hívást.

Hasonló módszerrel próbáltak átejteni egy 62 éves dombóvári nőt is. Vezetékes telefonján hívta fel ismeretlen személy, aki a lányának adta ki magát, balesetre hivatkozott, és a büntetésre kért pénzt. A feljelentőnek gyanús volt a hívás, letette a telefont és felhívta mobiltelefonján a lányát.

Napjainkban a nagyszülők általában távol élnek családjuktól, rokonaiktól. Jóhiszeműségüket és segítőkészségüket gyakran használják ki, ezért kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben. Az elkövetők elsősorban a család iránt érzett szeretetre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Általában unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt, vagy más értéket csalnak ki áldozatukból. Jellemző, hogy telefonon keresik fel őket, és egyes esetekben hivatalos személynek (rendőrnek, mentősnek, orvosnak) is kiadhatják magukat.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait:

  • Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt!
  • Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e!
  • Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja csak ellenőrizni a hívás valódiságát!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
  • A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre.

Forrás: TEOL

Last modified: 2020.10.01.