fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Legyen egy kis házi bor…

… így indult az ötvenéves Dombóvári Kertbarát Egyesület története 1972-ben. A jubileumi ünnepség a 37. borverseny eredményhirdetésével vette kezdetét. Kovács János elmondta, hogy az időjárás nem kedvezett a szőlőtermesztésnek, ennek ellenére az 59 mintának több mint fele kapott arany minősítést. A gazdák a meghirdetett versenyre 25 fehér, 8 rozé és 26 vörösbort neveztek. Az év fehérbora kategóriában a Boda-Tevesz családi pincészet olaszrizling bora, a legjobb rozé bor kategóriában 2021-ben a fiatal borász, Dobos Levente nyert, Kovács János cabernet sauvignon borával nyerte el a legjobb vörösbor elismerést. Az Év Borásza a Boda-Tevesz családi pincészet lett.

A díjakat Dombóvár Város Önkormányzata ajánlotta fel, Pintér Szilárd polgármester a kupákat Páldi Edével, az egyesület elnökével adta át. Az ünnepség a szintén ötvenéves Kapos Kórus műsorával folytatódott, akik a kertbarátoknak fergeteges előadásukban bordalokkal és egyéb a műfajba illő dalokkal kedveskedtek. Igazán felemelő volt megélni, hogy 2022-ben Dombóvár Elismert Közössége Díjjal kitüntetett két jubiláló szervezet együtt ünnepelt.

Páldi Ede, a szervezet elnöke foglalta össze a fél évszázad jelentősebb eseményeit. Kiemelte, hogy Éles Simon bácsinak köszönhetik a szakmai alapokat, aki kezdeményezte a baráti kör megalakulását és támogatta tudásával, gyakorlatával az 1970-ben telket vásárolt új tulajdonosokat. Több mint egy évtizede rendszeresen részt vesznek a térség borversenyein, mint borbírók és szakmai tudásukkal segítik a borosgazdák munkáját. Minden évben megtartják hagyományos ünnepeiket; a Vince-napi metszést, a Márton-napi borünnepet és a János-napi borszentelést. 2005-re a tagság létszáma elérte a 105 főt. Azóta is havonta tartanak taggyűlést, valamint szakmai kirándulásokat, előadásokat szerveznek. 2022 márciusában döntött úgy az egyesület, hogy az egykori alapító tiszteletére Éles Simon Kertbarát Egyesületre keresztelik a közösség nevét. Kurdi László és Csonka András alapítótagok is részt vettek az eseményen. Az egyesület ajándékkal lepte meg a 10, 20 és 30 éve az egyesületben aktívan közreműködő tagtársait, s támogatóiknak egy-egy évkönyvvel kedveskedtek.

Az ünneplő szervezetet Pintér Szilárd polgármester, András Károly, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke, Hosszú Sándor Gergely, a Civil Szövetség elnöke és Pavlovics Attila Pécs és Környéke Szőlészek – Borászok Kertbarát Kör Bacchus Borklub elnöke is köszöntötte.

A délután folyamán többször megfogalmazódott a gondolat, hogy szükséges a szervezet fiatalítása, és remélik, hogy lesznek fiatalabb generációk, akik megkedvelik ezt a hobbit, és tovább viszik az összegyűjtött ötévtizedes tudást, tapasztalatot.

Last modified: 2022.04.28.