Energia-tudástár

Geotermikus otthon, avagy Magyarország geotermikus nagyhatalom

Az utóbbi időkben mindennapjaink része, a megújuló energiaforrások kiaknázása a modern építkezésben. A legtöbbet a napelemek használatáról hallhatunk, olvashatunk, de kevesen tudják és a lakósság körében nem tudatosul, hogy hazánk geotermikus nagyhatalom. Hiszen az ország geológiai adottságaiból adódóan, relatív kis kőzetréteget kell átfúrni ahhoz, hogy hévizet nyerhessünk ki a talajból. Új lakás, ház, beruházás esetén érdemes egy geotermikus szakembert megkérdezni a lehetőségeinkről. Ha alkalmazzuk ezeket a megoldásokat lakásunk fűtésére, melegvízellátásához, azzal védjük Földünk klímáját és energiafelhasználásunkat is optimalizáljuk, kisebb lesz az építkezés ökológiai lábnyoma és hosszú távon függetleníthetjük magunkat a fosszilis energiát felhasználó szolgáltatóktól. Azt is érdemes megnéni, hogy milyen pályázatok és támogatások vehetők igénybe a megújuló energiát hasznosító lakásfelújításokra, kialakításokra!
Forrás: https://energiatudatosotthon.hu/geotermikus-energia-magyar…/

 

A természettudós és a klímatudatosság

 

DAVID ATTENBOROUGH: NEM AZ INTELLIGENCIA FOGJA MEGMENTENI AZ EMBERISÉGET című cikkét, szeretném mindenki figyelmébe ajánlani! A cikk tökéletesen érthetően, összefogottan, egyértelműen írja le a jelenlegi helyzetet, a világ problémáját. Klímavédelem energiatudatosság nélkül az emberiséget legyűri a természet. A Föld nem hagyja magát az ember húzza a rövidebbet!
Forrás: https://divany.hu/…/06/david-attenborough-kihalas-megeloz…/…

 

Autóbeálló napelemből

 

Magyar fejlesztésű napelem burkolatot tettek egy családi ház autófelhajtójára. A magyar fejlesztő cég többféle járda és padlóburkolatot fejlesztett. 10m2 burkolat egy átlagos magyar háztartás éves energiaszükségletének a felét képes előteremteni. A napelemek telepíthetők már nem csak a tetőre, hanem a földre is.

Azon kívül, hogy zöldenergiát termel a burkolat, az elemek újrahasznosított PET palackokból készülnek, felületüket biztonsági üveg védi, ami lehetővé teszi, hogy akár autóval is rá lehessen hajtani.Forrás: https://www.octogon.hu/…/napelemes-terkovon-tehetunk-ujab…/

 

Klímaváltozás

 

A klímaváltozás nem egy tőlünk független, a távoli tájakon lezajló jövőbeli esemény! Hazánkban is drasztikus változásokra – egyre melegebb időjárás, aszály, árvíz, gyakori viharos szél – kell felkészülnünk már most és a következő évtizedekben.

Sajnos a Kárpát-medence Európa egyik legsérülékenyebb területe az éghajlatváltozás káros hatásai szempontjából. A nyár egyre melegebb lesz, akár 37-42 Celsius-fokokra is lehet majd számítani, tovább csökken a csapadékos napok száma és az éves csapadékmennyiség, a kevés hűsítő eső pedig hirtelen, nagy mennyiségben és gyakran heves zivatarok kíséretében zúdul majd le. Az intenzív csapadékhullások során a víz nagyobb része nem tud beszivárogni a talajba, ami növeli az árvízveszélyt. Egyre több csapadékra lehet viszont számítani télen, de ez sem tudja majd ellensúlyozni a jelentős nyári csapadékcsökkenést. Erősebbekké válnak a szélviharok, nőnek a szélsebességértékek, s erre a téli időszakokban is számítani kell. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenné vált. A klímaváltozás hatásait nem csak elszenvedni lehet, az esetleges hatások megismerésével, felkészüléssel, összefogással, a rendszerek rugalmasságának növelésével alkalmazkodhatunk a változásokhoz.

Hatékony „klímaválasz” (forrás: Energia Klub) – éghajlatváltozás mérséklése és alkalmazkodás a változásokhoz – csak közösen lehetséges, a társadalom minden csoportjának klímatudatos hozzáállása és aktív részvétele mellett. A „klímaválasz” egyik legfőbb szintje a települések, településcsoportok, akik a hasonló biogeográfiai környezeten túl hasonló szociális-társadalmi adottságokkal rendelkeznek, mely igen nagymértékben meghatározza lehetőségeiket és képességeiket.

 

Európa legnagyobb tetőre telepített napelem parkja

 

Elindult az Energiatudatos Dombóvár facebook oldala

 

Megépül Európa legnagyobb tetőre telepített napelem parkja Győrben az AUDI Hungaria és az EON közös projektjében. A két logiszikai központ tetején 36 000 napelemből álló rendszert építenek ki, mely a tervek szerint 9,5 GWh energia termelésére lesz alkalmas. A telepítés már folyamatban van, így hamarosan az így megtermelt „zöldáramnak” köszönhetően 6 000 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Forrás: http://muszaki-magazin.hu/2019/12/01/audi-hungaria-napelem/