fbpx

Városunk Dombóvár

Dombóvár Elismert Közössége Díjban részesített közösség 2022.

A város kulturális életében betöltött szerepe, Dombóvár hírnevének öregbítése és a félévszázados ének-zenei értékteremtő tevékenysége elismeréseként 2022-ben a Dombóvár Elismert Közössége díjat érdemelte ki a

Kapos Kórus

A város civil életében betöltött rangos szerepe és a félévszázados tartalmas tevékenysége elismeréseként 2022-ben a Dombóvár Elismert Közössége díjat érdemelte ki a

 

Dombóvári „Kertbarát” Egyesület

A Kapos Kórus 1972 őszén alakult Kovács Ildikó vezetésével. Az első években a városi és a városkörnyéki ünnepségeken léptek fel, később az országban több helyen is lehetőség nyílt a vendégszereplésre. A hetvenes évek végétől emlékezetes koncerteket adott a kórus a mai Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Olaszországban, Belgiumban és Romániában is, a Magyar Rádió Kóruspódium című műsorában is több alkalommal szerepeltek.

1987-től Kertész Attila vette át a karmesteri pálcát és 7 éven át 1994-ig dirigálta a kórust. A nyolcvanas években többször szerezték meg az „Aranykoszorú” és az „Aranykoszorú diplomával” minősítést. 1994 nyarától a kórus karnagya Markovics Gábor lett. A kitartó munka eredményeként az együttes 1995-ben „Fesztiválkórus”, 2000-ben „Hangversenykórus” minősítést szerzett.

A repertoárjukban megtalálhatók egyházi művek, valamint a magyar zeneszerzők szerzeményei egyaránt. A kilencvenes évek közepétől könnyűzenei feldolgozások is színesítik a kóristák által énekelt zeneszámok sorát. 2004-ben a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése „Tolna Megyéért” kitüntetést adományozott a kórusnak a három évtizedes munkájukért. 2005-ben a Dombóváron megrendezett minősítő hangversenyen „Hangversenykórus” minősítést ért el az énekkar. 2007-ben ünnepelte a Kapos Kórus 35 éves jubileumát. Ez alkalomból CD-lemezt adtak ki az általuk előadott legsikeresebb művekből. 2010-ben „Kiemelt Hangversenykórus” minősítést érdemelt ki a kórus. Közkedveltségüket jól mutatja, hogy 2021-ben a Tolna megyei Prima Díj közönségdíjas jelöltjei közül a legtöbb szavazatot a Kórus kapta meg.

A közösség ma olyan ikon a város kulturális életében, melyet a kórustársak megbecsülése mellett nemzetközi elismertség is övez.

1972. január 22-én alakult meg a „Kertbarát” Kör, amely 2004-ben alakult civil szervezetté. A 70-es évek elején mutatkozott meg az igény a belvárosi háztömbökben élők számára a hétvégi kikapcsolódásra, szabadidejük hasznos eltöltésére. A Városi Tanács a tüskei városrészben munkáskerteket bocsájtott az igénylők rendelkezésére. Emellett Kaposszekcsőn és Szőlőhegyen a gépi művelésre alkalmatlan, részben parlagon heverő területeket zártkertté minősítették és viszonylag olcsón megvételre kínálták, továbbá a magántulajdonban lévő kiöregedett szőlők, vagy műveletlenül hagyott területek megosztás alapján cseréltek gazdát. A gazdák a telkek megművelése során azonban számos nehézségekbe ütköztek, alapot adva ezzel a szerveződés megalakulásának. A tagok foglalkozások, szakelőadók segítségével, termékbemutatók, üzemlátogatások és kirándulások alkalmával próbálták az új gazdák tudását gyarapítani. Ez a gyakorlat a mai napig megmaradt.

Az Egyesület a város számos kulturális és egyéb rendezvényein állandó résztvevő, meghatározó tagja a dombóvári civil életnek. Rendszeresek a szakmai bemutatók, előadások, óriási igény mutatkozik a dombóvári térségben borversenyek alkalmával a tagok közül kiképzett borbírók munkájára. Kitartó munkájuk révén a dombóvári közösség sokat köszönhet nekik azon ismeretek megszerzésében és gyakorlatok elsajátításában, amelyeket az elmúlt ötven év folyamán a bemutatók, fórumok, kirándulások során tártak az érdeklődők elé.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat