fbpx

Városunk Dombóvár

Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat

  74/564-514

  nemet@dombovar.hu

  székhely: 7200 Dombóvár, Szabadság utca 18.

  Német Ház: 7200 Dombóvár, Bezerédj utca 14.

Hivatali kapu: DNONK (KRID azonosító: 459102978)

Dombóvári német nemzetiség

https://www.dombovarinemetnemzetiseg.hu/

bankszámlaszám: 11746043-16847118 (OTP Bank)

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjai:


 

Elnök:

Glaub Róbert


Elnökhelyettes:

Glaub János


Képviselők:
Männer Róbert
Tanner Zsuzsanna
Tigelmann Péter

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata:2017. szeptember 26-tól:

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének határozatai:


„Emlékgyűrű a dombóvári német nemzetiségért”

Az „Emlékgyűrű a dombóvári német nemzetiségért” elnevezésű kitüntetést a Dombóvári Német Kisebbségi Önkormányzat 1999-ben alapította azok jutalmazására, akik a városban élő német nemzetiségűek érdekében hosszabb időn keresztül kiemelkedő színvonalú munkát végeznek. Eddig nyolcan – Rochner Eckehartné, Tanner János, Tanner Jánosné, Gerd Mannus, Helga Mannus, Frucht Ferenc, Kohner János és Dr. Szenyéri Zoltán – érdemelték ki az elismerést.

A kitüntetés évente egy alkalommal adományozható, a formája arany pecsétgyűrű, melyen a magyarországi németek címere látható.

Dr. Josef Keller-díj

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat a Dr. Josef Keller-díj megalapításáról a 2020. évben döntött. A kitüntetés annak adható, aki kiemelkedően támogatja a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, illetve a német nemzetiség érdekében hosszabb ideje aktívan tevékenykedik. A kitüntetés évente legfeljebb négy személynek adományozható, az elismeréssel emlékplakett jár.

Az eddigi díjazottak:

2021: Vidóczyné Doszpod Mária, Kovács Gyula, Balaskó János

2020: Bóvári Ágnes, dr. Farkas-Szabó András

Dombóvári Német Nemzetiségi Nevelés-oktatásért Díj

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a kitüntetést 2017-ben alapította, évente legfeljebb két főnek adományozható. A díjjal oklevél és tárgyjutalom jár.

Kitüntetett az a pedagógus vagy a nevelő munkát közvetlenül segítő munkakört betöltő személy lehet, aki a dombóvári német nemzetiségi nevelés-oktatásban kiemelkedő tevékenységet végez.

Az eddigi díjazottak:

2019: Tímárné Szücs Szilvia

2018: Berta Jánosné

2017: Männerné Kovács Erzsébet, Tillman Jánosné

Dombóvári Német Nemzetiségi Ifjúsági Díj

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a kitüntetést 2017-ben alapította, évente legfeljebb három tanulónak adományozható. A díjjal oklevél és tárgyjutalom jár. Kitüntetett az a tanuló lehet, aki a német nemzetiségi tanulmányok területén kimagasló eredményt ért el.

Az eddigi díjazottak:

2019: Markó Virág,  Vida Liliána, Juhász Szabina

2018: Kovacsik Gergő József,  Kertész Hajnalka, Jobbágy Botond

2017: Ábrahám Nóra, Misik Máté, Pápai Fruzsina

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat közreműködik Dr. Szenyéri Zoltán „Háromszáz esztendő Dombóvár környékén – A német nemzetiségű lakosság létszámváltozásai Dombóvár környékén a XVIII. század elejétől a XIX. század elejéig” című könyve magyar és német nyelven történő 2022. évi kiadásában. A szerző – aki a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, és korábban már több tanulmányt is megjelentetett a Dombóváron és a környékbeli településeken élő német nemzetiségű lakosság létszámváltozásairól – ebben a munkájában összefoglalta a térség svábságának történéseit az érintett időszakban. Az előreláthatólag 250 oldalas mű 500 példányszámban kerülne kiadásra első körben a 2023. évben, amelynek várható költsége 2,5 millió forint. A Nemzetiségi Önkormányzat 2022 novemberében támogatási kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a „Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2023. évi költségvetési támogatására” meghirdetett, NKUL-KP-1-2023 azonosítószámú felhívásra a könyv megjelentetése érdekében.


Az alapos levéltári kutatásokat is tartalmazó értékes kötet jól szolgálja a Tolna, illetve Baranya megyei német nemzetiség kultúrájának és hagyományainak megőrzését, átadását, közkinccsé tételét, a szerző Dombóvár mellett 16 környékbeli Tolna és Baranya megyei települést – Kaposszekcsőt, Jágónakot, Csikóstőttőst, Döbröközt, Kurdot, Csibrákot, Dúzst, Hőgyészt, Kalaznót, Kisvejkét, Lengyelt, Mucsit, Závodot, Mágocsot, Mekényest és Nagyhajmást – vizsgált meg.


A Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezte, hogy a kiadások finanszírozásában azok a települések – a helyi, illetve a német nemzetiségi önkormányzatok révén – is szerepet vállaljanak, amelyekről Dr. Szenyéri Zoltán könyve szól.


A Nemzetiségi Önkormányzat az együttműködő támogatók részére tiszteletpéldányt biztosít a támogatás összegétől függő példányszámban, valamint lehetőségük lesz arra is, hogy kedvezményes áron jussanak hozzá további példányokhoz. A támogatók neve a könyvben is feltüntetésre kerül. A szerző vállalja továbbá, hogy igény szerint ellátogat a Dombóvár környéki településekre, ahol szívesen tart ismeretterjesztő előadást.


A Nemzetiségi Önkormányzat bankszámlaszáma: 11746043-16847118 (OTP Bank)


A támogatás nyújtásához letölthető, szerkeszthető szerződésminta:


Támogatási szerződés minta könyvkiadáshoz


A legalább három példányban aláírt szerződést a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat címére kell elküldeni, egy (illetve adott esetben a kívánt mennyiségű) példány aláírva a támogató részére visszaküldésre kerül.


A Nemzetiségi Önkormányzat köszöni minden támogató segítségét!

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat