fbpx

Városunk Dombóvár

Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat

  74/564-514

  nemet@dombovar.hu

  székhely: 7200 Dombóvár, Szabadság utca 18.

  Német Ház: 7200 Dombóvár, Bezerédj utca 14.

Hivatali kapu: DNONK (KRID azonosító: 459102978)

Dombóvári német nemzetiség

https://www.dombovarinemetnemzetiseg.hu/

bankszámlaszám: 11746043-16847118 (OTP Bank)

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjai:


 

Elnök:

Glaub Róbert


Elnökhelyettes:

Glaub János


Képviselők:
Männer Róbert
Tanner Zsuzsanna
Tigelmann Péter

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata:2017. szeptember 26-tól:

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének határozatai:


„Emlékgyűrű a dombóvári német nemzetiségért”

Az „Emlékgyűrű a dombóvári német nemzetiségért” elnevezésű kitüntetést a Dombóvári Német Kisebbségi Önkormányzat 1999-ben alapította azok jutalmazására, akik a városban élő német nemzetiségűek érdekében hosszabb időn keresztül kiemelkedő színvonalú munkát végeznek. Eddig nyolcan – Rochner Eckehartné, Tanner János, Tanner Jánosné, Gerd Mannus, Helga Mannus, Frucht Ferenc, Kohner János és Dr. Szenyéri Zoltán – érdemelték ki az elismerést.

A kitüntetés évente egy alkalommal adományozható, a formája arany pecsétgyűrű, melyen a magyarországi németek címere látható.

Dr. Josef Keller-díj

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat a Dr. Josef Keller-díj megalapításáról a 2020. évben döntött. A kitüntetés annak adható, aki kiemelkedően támogatja a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, illetve a német nemzetiség érdekében hosszabb ideje aktívan tevékenykedik. A kitüntetés évente legfeljebb négy személynek adományozható, az elismeréssel emlékplakett jár.

Az eddigi díjazottak:

2021: Vidóczyné Doszpod Mária, Kovács Gyula, Balaskó János

2020: Bóvári Ágnes, dr. Farkas-Szabó András

Dombóvári Német Nemzetiségi Nevelés-oktatásért Díj

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a kitüntetést 2017-ben alapította, évente legfeljebb két főnek adományozható. A díjjal oklevél és tárgyjutalom jár.

Kitüntetett az a pedagógus vagy a nevelő munkát közvetlenül segítő munkakört betöltő személy lehet, aki a dombóvári német nemzetiségi nevelés-oktatásban kiemelkedő tevékenységet végez.

Az eddigi díjazottak:

2019: Tímárné Szücs Szilvia

2018: Berta Jánosné

2017: Männerné Kovács Erzsébet, Tillman Jánosné

Dombóvári Német Nemzetiségi Ifjúsági Díj

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a kitüntetést 2017-ben alapította, évente legfeljebb három tanulónak adományozható. A díjjal oklevél és tárgyjutalom jár. Kitüntetett az a tanuló lehet, aki a német nemzetiségi tanulmányok területén kimagasló eredményt ért el.

Az eddigi díjazottak:

2019: Markó Virág,  Vida Liliána, Juhász Szabina

2018: Kovacsik Gergő József,  Kertész Hajnalka, Jobbágy Botond

2017: Ábrahám Nóra, Misik Máté, Pápai Fruzsina

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat közreműködik Dr. Szenyéri Zoltán „Háromszáz esztendő Dombóvár környékén – A német nemzetiségű lakosság létszámváltozásai Dombóvár környékén a XVIII. század elejétől a XIX. század elejéig” című könyve magyar és német nyelven történő 2022. évi kiadásában. A szerző – aki a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, és korábban már több tanulmányt is megjelentetett a Dombóváron és a környékbeli településeken élő német nemzetiségű lakosság létszámváltozásairól – ebben a munkájában összefoglalta a térség svábságának történéseit az érintett időszakban. Az előreláthatólag 250 oldalas mű 500 példányszámban kerülne kiadásra első körben, amelynek várható költsége 2,5 millió forint.


Az alapos levéltári kutatásokat is tartalmazó értékes kötet jól szolgálja a Tolna, illetve Baranya megyei német nemzetiség kultúrájának és hagyományainak megőrzését, átadását, közkinccsé tételét, a szerző Dombóvár mellett 16 környékbeli Tolna és Baranya megyei települést – Kaposszekcsőt, Jágónakot, Csikóstőttőst, Döbröközt, Kurdot, Csibrákot, Dúzst, Hőgyészt, Kalaznót, Kisvejkét, Lengyelt, Mucsit, Závodot, Mágocsot, Mekényest és Nagyhajmást – vizsgált meg.


A Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezi, hogy a kiadások finanszírozásában azok a települések – a helyi, illetve a német nemzetiségi önkormányzatok révén – is szerepet vállaljanak, amelyekről Dr. Szenyéri Zoltán könyve szól.


A Nemzetiségi Önkormányzat az együttműködő támogatók részére tiszteletpéldányt biztosít a támogatás összegétől függő példányszámban, valamint lehetőségük lesz arra is, hogy kedvezményes áron jussanak hozzá további példányokhoz. A támogatók neve a könyvben is feltüntetésre kerül. A szerző vállalja továbbá, hogy igény szerint ellátogat a Dombóvár környéki településekre, ahol szívesen tart ismeretterjesztő előadást.


A Nemzetiségi Önkormányzat bankszámlaszáma: 11746043-16847118 (OTP Bank)


A támogatás nyújtásához letölthető, szerkeszthető szerződésminta:


Támogatási szerződés minta könyvkiadáshoz


A legalább három példányban aláírt szerződést a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat címére kell elküldeni, egy (illetve adott esetben a kívánt mennyiségű) példány aláírva a támogató részére visszaküldésre kerül.


A Nemzetiségi Önkormányzat köszöni minden támogató segítségét!

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat