Városi kitüntetettek

Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi elismerésekről szóló 6/2016. (I. 29.) önkormányzati rendeletével az alábbi helyi elismeréseket alapította:

Pro Oppido Dombóvár díszpolgári cím
Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye kitüntetés
Ivanich Antal-díj
Dombóvár ifjúsági díjai
Dombóvár Elismert Közössége díj
Dombóvárért oklevél
Hamulyák-díj
Dombóvár Közbiztonságáért Oklevél
Dombóvár Közszolgálatáért Oklevél
Pro Oppido Dombóvár díszpolgári cím

A legmagasabb helyi elismerési forma annak adományozható, aki Dombóvár város érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytatott, illetőleg a tudományok, a műszaki alkotások, a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés, a sport vagy egyéb területen kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el. Évente egy, kivételesen kettő díszpolgári cím adományozható, a címmel díszoklevél és gyűrű jár.

A Buzánszky Jenő-díj, az Ambrus Sándor-díj és a dr. Péter Gyula-díj együtt képezi Dombóvár ifjúsági díjait.

A képviselő-testület az első Dombóváron született, dombóvári származási hellyel anyakönyvezett újszülöttet miden évben köszöntő oklevélben részesíti, melyet a polgármester ad át az újszülött törvényes képviselőjének.

A helyi elismeréseket - a Dombóvárért oklevél, a Dombóvár Közbiztonságáért oklevél és a Hamulyák-díj kivételével - a képviselő-testület adományozza. A képviselő-testület által adományozott díjakra a felterjesztéseket az erre a célra szolgáló nyomtatványon a polgármesterhez kell eljuttatni minden év január 31-ig. A testület által adományozott elismerések átadására a város hivatalos ünnepnapja – április 1. – alkalmából rendezett ünnepi gálaműsoron kerül sor.

Azonos helyi elismerés az adott elismerésben részesült számára csak egyszer adományozható.