fbpx

Városunk Dombóvár

Dombóvári Értéktár

Dombóvári Értéktár Bizottság

Elnök:

  • Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója

Tagok:

  • Erky-Nagy Tibor tipográfus
  • Takács Istvánné helytörténész, nyugd. középiskolai tanár
  • Gábor Sándor okleveles cukrászmester
  • Pappné Farkas Gabriella tanár
  • Harangozó Éva helytörténész
  • Virágné Bán Emma könyvtárvezető
  • Kerényi Zsolt alpolgármester (Pintér Szilárd polgármester megbízásából)

A Dombóvári Értéktár elemei

Az új összetételű Értéktár Bizottság 2015. január 10-én tartotta első ülését, melynek döntése értelmében 55 elem került a Dombóvári Értéktárba. Büszkeségeink sorába olyan, csak városunkra jellemző termékek kerültek, mint az Aqua Dombó, a kiváló magyar termék díjas Magyar Rapszódia desszertcsalád, de a gunarasi gyógyvíz és épített környezetünk több kiemelkedő alkotása is bekerült a helyi kincsek képzeletbeli tárházába. A sport területén is nagy büszkeségeink vannak, úgy mint a 2015 januárjában, az Aranycsapat utolsó tagjaként elhunyt Buzánszky Jenő életpályája, de Rózsa Norbert (ugyancsak dombóvári származású olimpiai aranyérmes) is „helyi értékké” vált.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2015. február 24-i ülésén összesen 48 felterjesztésről döntött, melynek eredményeként a gyűjtemény újabb 17 tétellel gyarapodott. A dombóvári bizottság hét helyi értéket javasolt a megyei gyűjteménybe. Felterjesztésük alapján a kulturális örökség kategóriában a Gólyavár, a Kaposmenti fehérhímzés és a Kossuth-szoborcsoport került a Megyei Értéktárba. Az egészség és életmód kategóriában a Gunarasi gyógyvizet vették fel a megyei értékek közé.

Itt kell megemlíteni azt is, hogy Bodó Imre, a Fekete István múzeum vezetőjének felterjesztésére a Megyei Értéktárba került Fekete István író munkássága is.

A megyei gyűjteménybe került dombóvári értékek a Megyei Értéktár Bizottság felterjesztésére kerülhetnek az országos értékeket rendszerező közkincsek közé – így válhatnak hungarikummá.

2016. év első félévében a Tolna Megyei Értéktár Széles Lajos munkásságát továbbá Rákóczi János munkásságát és a Rákóczi-túrós süteményt felvette értékei közé.

2016. évben Dombóvár 25 emblematikus épületét, azok történetét bemutató információs táblák kerültek kihelyezésre.

Nevezetes épületek Dombóváron

Az alábbi oldalon a dombóvári nevezetes épületek leírásai és történetei találhatóak meg magyar, német és angol nyelven:

Dombóváron található emléktáblák

Dombóvári könyvborítók

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat