Látnivalók

"Sárbogárd, Dombóvár, vadvirágos vidék, 
Napsütött Hortobágy! Visszavártok-e még? 
Százszínű délibáb csókja csábít engem. 
Sárbogárd, Dombóvár! Ringasd el a lelkem!" 


A "Sárbogárd, Dombóvár" című dal zeneszerzője: Robert Stolcz. Szövegét Mihály András és Hadai Győző szerezte. Az eredetileg film-betétdalnak készült szerzemény az évek során magyarnótává szépült.

Amit turistaként érdemes tudni Dombóvárról


Gunarasfürdő

A pihenni és gyógyulni vágyók számára mindenképp kiemelkedő jelentőségű a város közigazgatási határától mintegy 3 kilométerre található Gunarasfürdő és Gunaras Resort SPA Hotel****.
A gyógyfürdő alatt rejtőző magas fluorid tartalmú alkáli hidrokarbonátos vizet már 1973-ban feltárták. Az azóta is kiváló minőségű gyógyvízzel 22 féle kezelést tud biztosítani a fürdő vendégei részére. Ezáltal nem csak a régióban, de országosan is kimagasló színvonalat nyújt látogatói számára a gyógy- és termálfürdők között.

A gyógyító víz ideális mozgásszervi betegségek, gyomor- és bélbántalmak, nőgyógyászati-, fogíny-, és szájbetegségek kezelésére, de eredményesen alkalmazzák bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozások kezelésében, valamint a bőrgyógyászat területén is.

 


A gyógyfürdő egész évben várja vendégeit a hagyományos wellness termál- és gyógyászati szolgáltatásaival. Illetve nyáron a kültéri strandfürdő 7 medencével és csúszdaparkkal üzemel.

Az egész család számára kikapcsolódást ígér a medencék változatos kínálata: úszómedence, strandmedence, trambulinmedence, élménymedence, gyermek kalandmedence, illetve kettő gyógyvizes ülőmedence.

 


További tájékoztatást a www.gunaras.hu weboldalon kaphatnak!Gunarasfürdő fejlesztése

A fürdő vezetése az elmúlt időszakban több kisebb-nagyobb, de szemlátomást a fürdő vendégeit szolgáló létesítményt épített.

Méretre talán a az új családi csúszda a legnagyobb, ahol nagyságánál fogva több ember egyszerre is lecsúszhat.

Az új, napokban átadásra kerülő élménymedence elsősorban a fiatalok, tinédzserek számára kínál nagyobb szórakozást, hiszen a megszokott medencék szabályai helyett itt lehet ugrálni, labdázni, sőt ez még a körülöttük lévőket sem zavarja, hiszen egy fallal lesz elválasztva, ami a fröcskölés mellett a hangot is megfogja. A kisgyerekesek az új játszótérnek örülhetnek.

A tó is megújult, közepén egy szökőkkúttal, a parton felújított csónakokkal a szélén pedig egy Szent Vendel szigettel.

És ha mindez nem lenne elég nézzenek a telefonjukra, ingyenes wifi a fürdő szinte teljes területén.


Szent Vendel sziget

A fürdő területén található csónakázó tó megújult szigete is megkeresztelkedett már és Szent Vendel néven várja a szerelmeseket. Sőt, ami kihagyhatatlan, egy közös kép a háttérben a lakatok sokaságát tartó szívvel.

Szelfi-pont

Ez egy különleges látványelem, mely a fürdő egykori hangulatát ábrázoló fényképes háttérrel került kialakításra.

Gunarasi Szörny legendája


Nagyításhoz kattintson a képre

Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Dombóvár és térsége kultúrfejlődésére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, feldolgozó, rendszerező és másoknak bemutató kulturális intézmény.  Egyre gazdagodó anyagából sok ismeretet szerezhetünk a városról, valamint érdekes időszaki kiállítások is színesítik az idelátogatók élményeit.

Nyitva tartás:

 • Téli időszakban (október 1-től április 30-ig)
  Vasárnap - Hétfő: ZÁRVA
  Kedd - Péntek: 9-17 óráig
  Szombat: 9-15 óráig

 • Nyári időszakban (május 1-től szeptember 30-ig Hétfő: ZÁRVA
  Kedd - Péntek: 9-17 óráig
  Szombat: 9-15 óráig
  Vasárnap: 9-12 óráig

Postacím:7200 Dombóvár, Szabadság u. 16.
Telefon/fax:74/564-564/550-es mellék; +36/20-910-8066 A Szigeterdő a város legnagyobb parkja

A település története iránt érdeklődőket helytörténeti gyűjtemény, a Fekete István munkásságára kíváncsi látogatókat magánmúzeum várja. A Szigeterdőben található a Kossuthot és az első felelős magyar kormány valamennyi tagját ábrázoló Kossuth-szoborcsoport, amely 1952-ig a Parlament előtt állt. Az önkormányzat példás gonddal ápolja és fejleszti a szobroknak menedéket nyújtó ősparkot, amelyet különleges mikroklímája, öreg fái és rekonstruált Árpád-kori lakótornya miatt is érdemes meglátogatni.

A szoborcsoportról készült másolatot 2015. februárjában avatták fel a budapesti Kossuth téren.

Jó hír a mozogni vágyóknak, hogy 2017. júniusában átadták a 600 méteres rekortán futópályát, valamint a 1,4 méter széles térköves járdát, mely várja a futókat, gyaloglókat egyaránt.

 • A Földvár, a Katona József, az Erdősor és a Kandó Kálmán utcák által határolt természetvédelmi terület egész évben látogatható.

Nagyításhoz kattintson a képre


Nagyításhoz kattintson a képre

"Gólyavár"

A Kapos folyó hídján áthaladva, a városhatártól délre találjuk annak - a ma már „Gólyavárként”emlegetett - középkori várnak a maradványait, amely a Dombai (Dombó) család székhelye, majd a törökök 1543. évi hadjáratáig Werbőczi Imre tulajdona volt. Az ő idejében itt vendégeskedett Tinódi Lantos Sebestyén is. Az ő emlékére emelt szobrot a város központjában, a Hunyadi téren, a Művelődési Ház előtt láthatjuk. A várban majd’ 150 évig török őrség állomásozott, kiűzésük után felrobbantották és lerombolták.

 • A Dombai család középkori várának romja
  Dombóvár határában, a 611-es út mentén látható.

Dombóvár Város Önkormányzata 2013-ban kérte fel a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékét a vár feltárására. A terepi munkák 2014-ben kezdődtek meg egy kutatóárok megnyitásával és részleges feltárásával. Ennek eredményei alapján 2015-ben került sor az első nagyobb léptékű feltárásra a vár központi területén. A munka 2016 nyarán is folytatódott. Az eddigi eredmények alapján öt periódusa lehetett a vár építésének. Kiderült, hogy az első a 14. század végére, illetve a 15. század elejére tehető.

 

Szürkemarhák legelnek a Gólyavárnál

Igazi hungarikum: 18 őshonos magyar szürkemarhát láthatnak azok, akik a Gólyavárnál járnak. Az állatok elsősorban turisztikai látványosságnak kerültek a legelőre. 
Dr. Habsburg Ottó park

Dr. Habsburg Ottó – városunk díszpolgára - hosszú éveken keresztül tagja volt az Európai Parlamentnek, sokat tett az Unió bővítéséért, Magyarország csatlakozásáért. A páneurópai piknik fővédnökeként elévülhetetlen érdemei vannak a német újraegyesítésben, a berlini fal lebontásában. A parkban e tevékenységéről, valamint városunkban tett látogatásairól készült fotókból készült tabló került elhelyezésre.Hétkontinens park

A  bolygónkon található földrészek jellegzetes növényeit mutatja be az a kis belvárosi park, amit közmunkások segítségével alakítottak ki.

A Hét kontinens park nevet viseli Dombóvár újonnan kialakított közterülete, amit a Föld világnapja alkalmából avattak fel. Szabó Loránd polgármester az átadón elmondta, 1991-ben a dalai láma javasolta, hogy legyen egy olyan nap minden évben, amikor a bolygónk kerül a középpontba. A dombóváriak pedig ezzel a leginkább közmunkások segítségével kialakított parkkal szeretnék felhívni a figyelmet a Föld élővilágára.

Oktató jellege is van a kertnek, az óvodásoknak és iskolásoknak kiváló helyszín lehet terepmunkákhoz, ismereteik bővítéséhez. Igaz, a parkból még egy növény hiányzik, miután az ötletgazdáknak igen nagy fejtörést okozott a jégtakaróval borított Antarktisz. Tavasszal azonban az innen származó sédbúza is megérkezik Dombóvárra, amellyel pedig már teljessé válik.

 


Fekete István Múzeum

A város északi részén, a Kertvárosban tekinthetjük meg a Fekete István Múzeumot, amely a XX. századi híres magyar író életútját tárja elénk. 

 • Cím: 7200 Dombóvár, Hóvirág utca 25.
Telefon: 74/466-087, 20/421-9307

Nyitva tartás: 04.15-től 10. 31-ig Hétköznapokon: 15-18 óráig,
Szombat, vasárnap: 10-18 óráig,
11.01-től 04.14-ig Hétköznapokon: 15-17 óráig,
 Szombat, vasárnap: 10-17 óráig
Hétköznapokon előzetes bejelentkezés szükséges.
Telefonos egyeztetés után a kiállítóhely más időpontokban is látogatható.

Nagyításhoz kattintson a képre


Nagyításhoz kattintson a képre

Szabadtéri műalkotások

Aki többször betér hozzánk, Dombóváron járva évről évre újabb szabadtéri műalkotásokkal találkozhat. Felújított és új szökőkutak, játszóterek teszik élhetőbbé és színesebbé a lakókörnyezetet.
Külön érdekesség Gunarasfürdőn Ambrus Sándor alkotása, a fürdő gúnárt ábrázoló szökőkút, és a Konda-vögyben található Szállásréti-tóból 20 méter magasra vízsugarakat lövellő szökőkút, amely április 15-e és október 31-e között naponta déltől sötétedésig minden egész órában 15 percig üzemel.


Szigeterdei Lakótorony

Középkori, feltárt és helyreállított lakótorony, benne:

- bélyegestégla-gyűjtemény és ipartörténeti kiállítás a bejárati szinten

- "148 nap 1848-ból" - az első felelős magyar kormány tagjait és az őket ábrázoló szoborcsoport történetét bemutató kiállítás a felső szinten


Megközelíthető a Dombóvár-alsó vasútállomásnál, a Földvár utca felől.
Nyitva tartás: előzetes bejelentés alapján bármikor látogatható. Bejelentkezés a 74/465-715-ös vagy a 30/610-6848-as telefonszámon.


Nagyításhoz kattintson a képre.

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Vasúttörténeti Gyűjtemény

Látnivalóiról és nyitva tartásáról a múzeum telefonos
vagy online elérhetőségein kérhető információ. 

 • Cím: 7200 Dombóvár, Földvár utca 35.
  (A nagyállomásnál lévő óvóhely épülete)

Telefon: 74/465-715, 20/910-8066

Weboldal: www.dombovarosvedo.hu

Nagyításhoz kattintson a képre

Cukrászati Kiállítás – Gábor Sarokház Cukrászda

 • Cím: 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 8.
Telefon: 74/460-215
Nyitva tartás: a cukrászda nyitva tartási idejében (hétfőn: 12-19 óra, keddtől vasárnapig: 9-19 óra).

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Természetvédelmi Bemutatóterem

 • Cím: 7200 Dombóvár, Gyár utca 16.
Telefon: előzetes bejelentkezés a 74/465-715-ös telefonszámon.
Nyitva tartás: október végéig péntekenként és szombatonként 14-től 18 óráig, vasárnaponként pedig 9-től 13 óráig.

Tourinform Iroda Gunarasban

Cím: 7200 Dombóvár-Gunaras, Kernen tér

Telefon: 20/361-4466

e-mail cím: tourinform@dombovar.hu

Nyitva tartás:  hétfőtől-vasárnapig 9.00-17.00  között Ebédszünet: 12.00 - 12.30

 

 Szolgáltatások:

 • Információ szálláslehetőségekről, programokról, látnivalókról, szabadidős lehetőségekről stb.
 • helyi és környékbeli termékek, valamint ajándéktárgyak vásárlása (méz, levendula termékek, homoktövis italok, puszedli, pálinka, dombóvári sör, gyümölcslevek, csokoládé, stb.)
 • szezonális termékek: fürdőruha, papucs, strandfelszerelés, labda, vízi pisztoly, stb.
 • könyvek, képeslapok, pólók
 • ingyenes kiadványok, térképek
 • kosár- és futball labda, sport gyalogláshoz szükséges (nordic walking) bot, valamint kerékpárkölcsönzés kaució ellenében