fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

A város 50. évfordulóját ünnepelték

Molnár István díszpolgár mellett, huszonketten vehettek át elismerést a Városi Gálán.

A múlt felidézésével kezdődött az ünnepi gála városunkban. Egy ötven évvel ezelőtt készült rádiós hangfelvételt olvasott fel id. Dr. Lomnici Zoltán a legfelsőbb bíróság volt elnöke, mely Dombóvár várossá avatása kapcsán hangzott el a Reggeli krónika 1970. április elsejei adásában.

Több rangos vendég fogadta el a jubileumi ünnepségre Pintér Szilárd polgármester meghívását. Dr. Orbán Balázs a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlés képviselője, valamint Dombóvárral ünnepelt Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Orbán Attila alelnök, és dr. Baranyai Eszter főjegyző asszony.

Orbán Balázs miniszterhelyettes ünnepi beszédében Dombóvár múltjához kapcsolódóan arra az írásos emlékre is felhívta a hallgatóság figyelmét, amely egészen a második világháború végéig a magyar szokásjog meghatározó gyűjteménye volt. A Tripartitum a város dicső múltjának része.

Az októberi választások tükrében elmondta, hogy a változás jelei már megmutatkoznak, hiszen a béke és együttműködés jellemzi a települést. A megye és országos vezetés támogatását élvezi az új városvezetés. Ennek kézzelfogható példája, hogy kormányzati döntés folyamatának előkészítése zajlik a sport és szabadidős centrum megvalósítása érdekében, elindult az új mentőállomás felújításának folyamata és a héten százmillió forint rendkívüli önkormányzati támogatás realizálódott a város számláján az előző testület által felhalmozott adósságok rendezésére.

Az elismeréseket a dombóvári nemzetiségi önkormányzatok átadásával kezdték, amelyek rendhagyó módon, első alkalommal a gálán osztottak ki. Szintén először adták át a városi gálán az „Év Kistérségi Rendőre” kitüntetést. A rangos eseményen került sor egy-egy a város rendvédelmi illetve katasztrófavédelmi egységében dolgozó személy kiemelkedő munkájának elismerésére is.

Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő – testülete a város társadalmi, tudományos, kulturális, művészeti, közoktatási, sport- és gazdasági életében elért kimagasló érdemek, és rangos életművek elismerésére városi kitüntető díjakat alapított. Az elismeréseket minden évben az ünnepi gálán, a város születésnapján vehetik át az arra érdemesek.

2020 díjazottai:

Dr. Péter Gyula-díj – Klenota Nóra és Pacskó Bence Zoltán
Buzánszky Jenő-díj – Halmai Petra és Farkas Bence
Ambrus Sándor-díj – Bíró Dávid

Díszjelvény elismerés – Tóth István, Dr. Kovácsné Dr. Horváth Irén és Dr. Kovács János , Dr. Bereczki Mária, Gaál János, Szabó Csaba

Dombóvár Elismert Közössége díj- Dombóvári Kosárlabda Suli Közhasznú Egyesület

Ivanich Antal-díj – Naszvadi Endre Zoltán

Pro Oppido Dombóvár díszpolgári cím – Molnár István

A rendezvényen színvonalas produkciókat hallhattak a vendégek a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolának köszönhetően. Rákosfalvi Milán István, Márfai Tamás és tanáruk, Kerekes Béla Szabolcs harsonán, Fenyvesi-Hilbert Henriett zongorán Tóth Ada Eszter a Művészeti Iskola igazgató-művésztanára klarinéton játszott. Kőszegi Csaba Valér Balogh Misa Alkonyatkor című verséből adott elő egy részletet.

Last modified: 2020.10.01.