fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Cseh Tamásra emlékeztünk a Magyar Kultúra Napján

A magyar kultúra szerteágazó, sokrétű és gazdag, magába foglalva a különböző történelmi korokat, művészeti stílusokat, irányzatokat – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Müller Ádám a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ vezetője a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényt Dombóváron.
Az ünnepi programon Cseh Tamás életműve előtt tisztelegtek kiállítással, beszélgetéssel, koncerttel és filmvetítéssel, aki gazdag életutat járt be Tardostól a fővárosig. Úgy tűnt pályája elején, hogy grafikus, festőművész válik belőle – tehetsége megvolt hozzá –, tanító, majd rajztanár lett, de végül egy másik hadiösvényen indult el a Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész,
A ’70-es-’80-as évek meghatározó előadója volt, aki egyéni hangvétellel, elképesztő energiával, színpadi jelenléttel úgy adta elő Bereményi Géza szövegére írt dalait, hogy sokan azt hitték, hogy ő a szövegíró is. A hallgatóság minden koncertjén azt érezte, a dal ott és akkor születik. Nagyon ritka amikor két ember így megérzi, így ráhangolódik a másik gondolataira, művészetére – fogalmazott a kultúrház vezetője. A kiállítási anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a Cseh Tamás Archívumból kölcsönözték a szervezők, amelyek az 1960-1980-as években készült grafikáinak másolatai.
Cseh Tamásról, személyes jó barátja Bérczes László író-rendező, a Cseh Tamás beszélgetőkönyv szerzőjét osztotta meg gondolatait művészetéről, a dalok születéséről, a közös színházi munkáról a résztvevőknek Keszthelyi Tamás segítségével. A meghívott vendég Varga Gábor keramikus művész Cseh Tamásról készített grafikáját kapta ajándékba. Az est további részében Fenyvesi Gábor és Kerényi Zsolt előadásában szólalt meg pár remekmű, végül a Megtalált dalok című film vetítésére került sor.

Last modified: 2022.01.26.