fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Hirdetmény a bírósági ülnökök 2023. évi általános választásáról

Magyarország Alaptörvénye 27. cikk (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.


A Dombóvári Járásbíróság ítélkezési munkájában résztvevő, 2019-ben megválasztott bírósági ülnökök 4 éves mandátuma lejár. A Dombóvári Járásbíróság ülnökeit Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, illetve a dombóvári nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg 4 évre az ülnökjelöltek közül legkésőbb 2023. április 30. napjáig.


Az Országos Bírósági Hivatal döntése alapján ebben az évben hat ülnök megválasztása szükséges a Dombóvári Járásbíróságra, olyan – megfelelő végzettséggel rendelkező – személyeké, akik a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban is részt vehetnek, vagyis akiknek a képzettsége pedagógus vagy pszichológus, illetve a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgoznak vagy korábban dolgoztak.


Az ülnökválasztás jelölés alapján történik, a jelölésről a jelöltnek elfogadó nyilatkozatot kell tennie.


A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró ülnökök esetében a jelöltállítás joga korlátozott. Az ilyen ügyekben illetékes bíróság

  1. pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei,
  2. nem pedagógus ülnökeit az egyesületek – kivéve a pártokat -, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a törvénynek megfelelő munkakörben – jelenleg vagy korábban – foglalkoztató szervezetek

jelölhetik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.


Ülnök lehet minden, a 30. életévet betöltött, de a 70. életévet el nem ért magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nincs eltiltva a közügyektől.


A Dombóvári Járásbíróság ülnökeire történő jelöléseket és a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozatokat 2023. április 13-án (csütörtök) 16.00 óráig kell eljuttatni a Városházára (Dombóvár, Szabadság utca 18.) az erre a célra szolgáló nyomtatványokon.


A jelöléshez csatolni kell a jelölt elfogadó nyilatkozatát, továbbá a jelöltnek a büntetlen előéletet is igazolnia kell hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal a jelölés elfogadását követően. Az erkölcsi bizonyítvány iránti kérelem nyomtatványa beszerezhető a postahivatalokban, illetve a bizonyítvány elektronikus úton is kérelmezhető, valamint személyesen a kormányablakokban. Az erkölcsi bizonyítvány igénylése során annak igazolását is kérelmezni kell, hogy az igénylő nem áll a közügyektől eltiltás hatálya alatt! A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiadása iránti eljárás évente négy alkalommal illetékmentes.


A bírósági ülnökké jelölés és az ennek elfogadásáról szóló nyilatkozat nyomtatványa, valamint az ülnökök jogaira és kötelességeire vonatkozó tájékoztató beszerezhető a Városházán, valamint letölthető innen:


További tájékoztatás személyesen, illetve az 564-514-es telefonszámon kérhető dr. Farkas-Szabó András irodavezetőtől.


Dombóvár Város Önkormányzata

Last modified: 2023.05.26.