fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Százhárom éve írták alá a trianoni békediktátumot

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én délután gyűltünk össze, s emlékeztünkk közösen a trianoni békediktátum következményeiről városunkban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum diákjai és az intézmény pedagógusaiból álló HEMI Band tartott színvonalas előadást, mely olyakor könnyeket csalt a szemekbe, máskor pedig „libabőrt” adott az emlékező közönség bőrére.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár osztotta meg gondolatait a megemlékezésen. Beszédében kiemelte az 1848-as, 1920-as és az 1956-os összefogás jelentőségét és erejét, mely mindmáig él a magyarság tudatában és jelenében. Államtitkár úr kiemelte a közönségben és benne a közös pont, hogy mindőknek szívügye a magyarság, mely gyermekkora óta élete részét képezi dédszüleinek s nagyszüleinek köszönhetően. 2010 óta június 4-e nem csupán gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás ünnepnapja is. Potápi Árpád János beszédében kitért arra, hogy: „Az összetartozás gondoskodást is jelent minden nemzetrészünkről. Minden magyar felelős minden magyarért. A legrosszabb helyzetben ma a kárpátaljai magyarság van. Őket a háború életveszélyes helyzetbe hozta, békére van szükség! A magyarság mindig abban a békében volt érdekelt, mely a gyarapodást, kiteljesedést szolgálja. Így van ez ma is! Nem megyünk el szó nélkül a kárpátaljai magyarság jogfosztottsága mellett, például az anyanyelv használatának korlátozására gondolva.”
A megemlékezés koszorúit Pintér Szilárd polgármester, a képviselő-testület tagjai, civil szervezetek, intézmények és polgárok helyezték el.
A méltó emlékezés jegyében a Dombóvári Székely Kör tagjainak kezdeményezésére közösen elénekelték a Székely himnuszt.

Last modified: 2023.06.05.