fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

MUKI hazatért

Méltó emléket állított az elmúlt 150 év sikeres vasutas múltjának tiszteletére Dombóvár közössége. A kerek évfordulókról, a vasút jelentőségéről és az összefogásról szólt az ünnepség. Nem kevés és kitartó munkának köszönhető, hogy megvalósulhatott mindenki örömére Muki hazatérése.
Szeptember első napján újabb értékes és érdekes darabokkal bővült a Múzeum Megálló – Dombóvári Vasúttörténeti Gyűjtemény egyre gyarapodó bemutatóudvara. Felavatásra került az 1915-ben épült, nemrég hazatért 91-001 pályaszámú kazánnélküli kis gőzmozdony a „Muki” és „társa”, egy 1886-ben épült szerkocsi.
A dombóvári fatelítőn teljesítettek szolgálatot évtizedeken keresztül, majd megmenekülve az enyészettől Budapestre kerültek a Vasúttörténeti Parkba. A szépen restaurált járművek visszatérésének örömére tartott ünnepségen Pintér Szilárd, Dombóvár város polgármestere, Merczi Miklós, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Múzeumszakmai és Tudományos Igazgatóság Muzeológiai főosztályvezetője és Szabó Csaba, a MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság – Pécs területi igazgatója.
Közreműködtek:
Kőszegi Csaba Valér
Somogyi Barnabás hegedűművész, Varga Sára Judit (fuvola)
és Bertalan Csongor (cselló), a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói
A mozdony és a kocsi hazatérésének támogatói, a rendezvény szervezői:
MÁV Zrt., Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Dombóvár Város Önkormányzata, Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület

Last modified: 2023.09.05.