fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Az eszperantó 100 éve Dombóváron

Ezzel a címmel nyílott kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben november 18-án. A programot megtisztelte jelenlétével Dr. Wacha Balázs a nyelvtudomány kandidátusa, az MTA tudományos főmunkatársa, eszperantó író, Szabolcs István nyugalmazott banki tisztviselő, a Magyarországi Eszperantó Szövetség korábbi elnöke, a világszövetséghez delegált nagykövete. Szabolcs István Giesswein Sándor pápai prelátus, akadémikus, íróról, a magyarországi eszperantó mozgalom meghatározó személyiségéről tartott egy rövid előadást. Wacha Balázs eszperantóul köszöntötte a megjelenteket, majd nyelvi játékra hívta a hallgatóságot Petőfi Sándor eszperantóra fordított verseinek segítségével.
A kiállítást G. Nagy Róbert, a DURA Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány korábbi elnöke, a Dombóvári Eszperantó Barátok vezetője, a kiállítás ötletgazdája nyitotta meg, felelevenítve az eszperantó történetének országos és dombóvári eseményeit. A program zárásaként Szabolcs István Petőfi Sándor Az Ítélet című verséből idézett eszperantó és magyar nyelven. A megnyitón közreműködött Pápai László és Müller Emma a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendéke.
A kiállítás 2024. februárjáig tekinthető meg a gyűjtemény nyitvatartási idejében. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, látogatót!

Last modified: 2023.11.30.