fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választása

A köztársasági elnök 2024. június 9. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választását, mely az Európai Parlament tagjai, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásával közös eljárásban került lebonyolításra.

Dombóvár lakosságszáma meghaladja a 10 ezer főt, így az önkormányzati képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. Az egyéni választókerületekben nyolc, a kompenzációs listáról három képviselői mandátum szerezhető meg. A 11 képviselő mellett a dombóvári képviselő-testület tagja Dombóvár Város Polgármestere.

A választás napján a szavazásra jogosult választópolgárok száma Dombóváron 14.651 fő volt, a szavazóhelyiségekben 7.987 fő járult az urnákhoz, így a jogosultak 54,52%-a élt szavazati jogával. Dombóváron mind a polgármester-választás, mind az önkormányzati képviselők választása eredményes volt. A polgármester-választást Pintér Szilárd, a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltje nyerte meg, aki főállású polgármesterként került megválasztásra. Az egyéni választókerületekben a következő választópolgárok szereztek egyéni képviselői mandátumot, valamennyien a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltjeként:

 01. számú választókerület:
 Bogdán László
 02. számú választókerület:
 Kerecsényi Márton
 03. számú választókerület:
 Nagy Roland
 04. számú választókerület: Futó Péter
 05. számú választókerület:
 Tóth Zoltán
 06. számú választókerület:
 Horváth József Lászlóné
 07. számú választókerület:
 Kiss Balázs
 08. számú választókerület:
 Gyarmati Éva

Az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező szavazatok a kompenzációs listákon töredék szavazatokként kerültek beszámításra. A Természetesen Dombóvár Közéleti Egyesület listájára 3.345 szavazat került, így mind a három kompenzációs listás mandátumot ennek a jelölő szervezetnek a jelöltjei kapták a bejelentett lista szerinti sorrendben: Szabó Loránd, Marosi Zoltán és Czukor Zoltán. Czukor Zoltán 2024. június 19-én arról tájékoztatta Dombóvár Város Helyi Választási Bizottságának elnökét, hogy lemond mandátumáról és a megbízólevelét sem kívánja átvenni. Helyére a jelölő szervezet bejelentése alapján Kurucz Józsefné lépett.

Dombóvár Város Helyi Választási Bizottsága

A bizottság választott tagjai:

  • Dr. Buda-Molnár Veronika elnök
  • Dr. Fadler Brigitta elnökhelyettes
  • Schott Ágnes

A bizottság megbízott tagjai a 2024. évi választások tekintetében:

  • Kotter József, a Természetesen Dombóvár Közéleti Egyesület megbízásából
  • Meiszinger Péter, a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt megbízásából

Dombóvári Helyi Választási Iroda

A választási iroda vezetője:

Dr. Szabó Péter Gyula jegyző