fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Dombóvár Elismert Közössége Díjban részesített közösség 2018.

Dombóvári Városi Horgász Egyesület

A szervezet célja az egészséges életmódra nevelés, a szabadidő kulturált eltöltésének biztosítása, a horgászat, a versenyhorgászat, valamint a sporthorgászat népszerűsítése és fejlesztése, az egyesületi tagság horgászérdekeinek képviselete és védelme, a természet védelme, illetve a fiatalok bevonása a horgászsportba.

Az Egyesület 1952-ben alakult a Kapos-csatorna, valamint mellék- és vadvizeinek horgászatára. A 1960-as évek második felében a tőzegbányászat által létrehozott mélyedésekben, egy völgyzáró gát segítségével és a Kis-Konda-patak felduzzasztásával jött létre a Tüskei-horgásztó. Az egyesületi tagok szorgalmas munkájának eredményeként lépésről lépésre egyre nagyobb terület vált a halak és a horgászok birodalmává, így ma már mintegy 7 kilométer hosszú vízi világ várja az egyesület tagjait és a vendéghorgászokat, illetve mindenkit, aki kikapcsolódásra vágyik. A horgásztó és környezete egy 53 hektáros horgászparadicsom, egyúttal a helyi védett természeti területek közé tartozó Kis-Konda-patak völgyének része is, a vizes élőhelyek állapotának megőrzésben a helyi természetvédelem érdekében aktívan munkálkodó Egyesületnek elévülhetetlen érdemei vannak.

A tó halállománya gazdag és változatos, az utánpótlást az Egyesület nemcsak a halak fajfenntartó ösztönére bízza, hanem átgondolt halgazdálkodást végez. Az egyesület tagjai rendszeresen vesznek részt versenyeken, valamint minden évben megmérettetéseket is szerveznek helyben. A jelentős számú tagság jóvoltából nem csak halakkal gazdagodik, de igazi vendégszeretetben, sporttársi segítőkészségben is részesül, aki ellátogat Tolna megye egyik legnagyobb és legszebb tavához.