fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Dombóvár Elismert Közössége Díjban részesített közösség 2019.

A Tinódi Ház és az ott működő közösségek

1979. április 3-án nyitotta meg kapuit az akkor modernnek és korszerűnek számító épület a Hunyadi téren a város központjában, mely a környező települések és helyi vállalatok összefogásával készült, hogy otthona legyen a lakosság kulturális igényeit kielégítő Városi Művelődési Központ és Könyvtár integrált intézménynek.

1993. január 1-től a könyvtári és a közművelődési feladatellátás szervezetileg szétvált, noha mindkettő az épületben maradt, melyet 2015-ben a dombóvári képviselő-testület a városhoz több szálon kötődő Tinódi Lantos Sebestyén előtt tisztelegve Tinódi Háznak nevezett el.

A művelődési ház 1997-től gazdasági társasági formában működik, és 2016. júniusa óta az épület után a Tinódi Ház Közművelődési Nonprofit Kft. elnevezést viseli. A kizárólagos önkormányzati tulajdonú cég felel a létesítmény működtetéséért, a programok szervezéséért, a Házban tevékenykedő civil szervezetek, illetve közösségek számára megfelelő helyszín és infrastruktúra biztosításáért.

A kezdetektől számtalan, alapfeladatán túlmutató, új kezdeményezés és országos hírű esemény fűződik az itt dolgozó szakemberek nevéhez.

1992 óta az amatőr művészeti mozgalmak közül a diákszínjátszás erősödött meg, mely regionális és országos fesztiválok megrendezésére is érdemesíti Dombóvárt.

A Tinódi Ház nem csupán a színházi előadásoknak, kulturális rendezvényeknek és a helyi közösségeknek nyújt megfelelő helyszínt, hanem egyéb értékek ápolását is támogatja.

Több mint 30 szakkör, klub, művészeti csoport és civil szervezet működik a Házban. 2017-ben nyílt meg a Majoros Galéria, amely már eddig is számos neves képzőművész alkotásának adott teret. A művelődési ház ad helyet a Szépteremtő Kaláka néprajzi műhelynek, valamint az Ifjúsági Klubnak is. Itt tevékenykedik – a teljesség igénye nélkül – többek között a Kapos Táncegyüttes, az Ózon Asztma Klub, a Szívklub, a Tiszta Forrás Dalkör, a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, a Wass Albert Olvasókör, az Irodalmi Önképzőkör, a „Légy Képben” Fotóklub, a Kertbarát Egyesület, a Kapos Kórus is. Minden korosztály megtalálhatja a magának valót elfoglaltságot, legyen az hip-hop oktatás, zumba, jóga, aerobik, zenés délután időseknek, vagy akár szenior örömtánc.

A helyi kulturális igények immár négy évtizede végzett minőségi és széleskörű kiszolgálása, a civil szerepvállalás, valamint az értékteremtő együttműködés érdemesítették arra a Tinódi Házat és közösségeit, hogy együtt részesültek a Dombóvár Elismert Közössége Díjban.