fbpx

Városunk Dombóvár

A díszpolgári címmel 1980-ban kitüntetett személyek bemutatása

 

Bertus Ferenc (1925- )
(az ÁFÉSZ vezetője)
1925. április 1-jén született Dombóváron. A kereskedelemben bolti eladóként kezdte meg a tevékenységét, majd az ÁFÉSZ vezetőjeként aktív része lett a város és városkörnyék kereskedelmi hálózatának megteremtésében. Az egyre növekvő igényeket számos új létesítménnyel (pl. Napsugár Áruház, Hotel Dombóvár) igyekezett az ÁFÉSZ keretein belül kielégíteni.
Sokoldalú tevékenységét mutatja, hogy részt vett a város társadalmi, politikai életében. A közösség érdekében tevékenykedett, sokat tett Dombóvár sportmozgalmáért is. Tevékenysége elismeréséül több kitüntetésben is részesült. Háromszor kapta meg a Kiváló Szövetkezeti Munkáért kitüntetést, és többek között a Munka Érdemrend ezüst-, később aranyfokozatát és a Belkereskedelem Kiváló Dolgozója címet. A város ellátása terén kifejtett több évtizedes tevékenysége elismeréseként kapta meg a díszpolgári címet.
 dr. Sáfár Lászlóné dr. Balla Anna (1923-1995)
(csecsemő- és gyermekgyógyász, KÖJÁL főorvos)
Kadarkúton született. Iskolai tanulmányait Kaposváron és Budapesten végezte, orvosi diplomáját Pécsett szerezte 1948-ban. 1953-ban csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgát tett.
1955-ben került Dombóvárra, hamarosan járási főorvos lett. Kezdeményezésére épült ki a település első központi rendelőintézete a megszűnt börtön helyén (ma tüdőgondozó). Tolna megyében az elsők között szervezte meg a hétvégi központi ügyeletet. 1971-ben egészségügyi szervezésből és közegészségtanból tett szakvizsgát. 1971-től nyugdíjazásáig, 1982-ig járási és városi KÖJÁL-főorvos volt. 1980-ban Dombóvár díszpolgára kitüntetésben részesült.
Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat