fbpx

Városunk Dombóvár

A díszpolgári címmel 2003-ben kitüntetett személyek bemutatása

Pataki Ferenc (1921- 2017)

 

Dombóváron született 1921-ben. 1939-ben érettségizett a Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban. A második világháború idején két és fél évig munkaszolgálatos volt, a háború után három évig orosz hadifogságban fakitermelésen dolgozott. Már három-négyéves korában jelentkezett különleges képessége: milliókban és százmilliókban tudott számolni, összeadni, osztani, szorozni, kivonni. Ötéves korától mint csodagyerek Lakner bácsi Gyermekszínházában vendégszerepelt vasárnap délelőttönként. 1952-ben letette az artistavizsgát, iskolákban, kultúrházakban lépett fel. Már ötéves korában közönség előtt szerepelt, elsőként a Lakner-féle gyermekszínházban. Különleges képességét később nemcsak a fővárosban, hanem országszerte megismerhették. Igen rövid idő alatt (öt-öt nap!) megtanulta a német, az angol, az orosz, a svéd nyelvet alapfokon és meghívásra a Szovjetunióban, Svédországban, Angliában, az NSZK-ban is fellépett. Varietékben és a tévében dolgozott hosszú évekig.

Rendszeresen járta az iskolákat, hogy megszerettesse a diákokkal a matematikát. Munkáját Érdemes Művész címmel és a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével ismerték el.

 

dr. Varga Ferenc (1936-2004)

 

1936. augusztus 25-én Nagykanizsán született, itt végezte általános és középiskoláit. Érettségi után egy évig dolgozott, majd a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1959-ben jogi diplomát szerzett.

1963-ban került Dombóvárra. Kezdetben ügyészként, majd 1969 óta városi vezető ügyészként alapos szakismerettel, nagy odefigyeléssel és minden időben kellő bölcsességgel végezte feladatát. Ezzel nem kis mértékben járult hozzá Dombóvár és környéke lakóinak jó közérzetéhez és a közbiztonsághoz.

Kiváló munkájáért több szakmai elismerésben részesült.

Munkája mellett tevékeny részt vállalt a város közéletében, sportéletében, de oktatói munkát is végzett. Több civil szervezetnek tagja. Munkáját nagy emberséggel, a városért érzett felelősséggel végezte.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat