fbpx

Városunk Dombóvár

Látnivalók

Látnivalók

„Sárbogárd, Dombóvár, vadvirágos vidék,
Napsütött Hortobágy! Visszavártok-e még?
Százszínű délibáb csókja csábít engem.
Sárbogárd, Dombóvár! Ringasd el a lelkem!” 

A „Sárbogárd, Dombóvár” című dal zeneszerzője: Robert Stolcz. Szövegét Mihály András és Hadai Győző szerezte. Az eredetileg film-betétdalnak készült szerzemény az évek során magyarnótává szépült.

Gunarasfürdő

A pihenni és gyógyulni vágyók számára mindenképp kiemelkedő jelentőségű a város közigazgatási határától mintegy 3 kilométerre található Gunarasfürdő és Gunaras Resort SPA Hotel****.
A gyógyfürdő alatt rejtőző magas fluorid tartalmú alkáli hidrokarbonátos vizet már 1973-ban feltárták. Az azóta is kiváló minőségű gyógyvízzel 22 féle kezelést tud biztosítani a fürdő vendégei részére. Ezáltal nem csak a régióban, de országosan is kimagasló színvonalat nyújt látogatói számára a gyógy- és termálfürdők között.

A gyógyító víz ideális mozgásszervi betegségek, gyomor- és bélbántalmak, nőgyógyászati-, fogíny-, és szájbetegségek kezelésére, de eredményesen alkalmazzák bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozások kezelésében, valamint a bőrgyógyászat területén is.

A gyógyfürdő egész évben várja vendégeit a hagyományos wellness termál- és gyógyászati szolgáltatásaival. Illetve nyáron a kültéri strandfürdő 7 medencével és csúszdaparkkal üzemel.

Az egész család számára kikapcsolódást ígér a medencék változatos kínálata: úszómedence, strandmedence, trambulinmedence, élménymedence, gyermek kalandmedence, illetve kettő gyógyvizes ülőmedence.

További tájékoztatást a www.gunaras.hu weboldalon kaphatnak!

Gunarasfürdő fejlesztése

A fürdő vezetése az elmúlt időszakban több kisebb-nagyobb, de szemlátomást a fürdő vendégeit szolgáló létesítményt épített.

Méretre talán a az új családi csúszda a legnagyobb, ahol nagyságánál fogva több ember egyszerre is lecsúszhat.

Az új, napokban átadásra kerülő élménymedence elsősorban a fiatalok, tinédzserek számára kínál nagyobb szórakozást, hiszen a megszokott medencék szabályai helyett itt lehet ugrálni, labdázni, sőt ez még a körülöttük lévőket sem zavarja, hiszen egy fallal lesz elválasztva, ami a fröcskölés mellett a hangot is megfogja. A kisgyerekesek az új játszótérnek örülhetnek.

A tó is megújult, közepén egy szökőkkúttal, a parton felújított csónakokkal a szélén pedig egy Szent Vendel szigettel.

És ha mindez nem lenne elég nézzenek a telefonjukra, ingyenes wifi a fürdő szinte teljes területén.

Szent Vendel sziget

A fürdő területén található csónakázó tó megújult szigete is megkeresztelkedett már és Szent Vendel néven várja a szerelmeseket. Sőt, ami kihagyhatatlan, egy közös kép a háttérben a lakatok sokaságát tartó szívvel.

Szelfi-pont

Ez egy különleges látványelem, mely a fürdő egykori hangulatát ábrázoló fényképes háttérrel került kialakításra.

Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Dombóvár és térsége kultúrfejlődésére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, feldolgozó, rendszerező és másoknak bemutató kulturális intézmény.  Egyre gazdagodó anyagából sok ismeretet szerezhetünk a városról, valamint érdekes időszaki kiállítások is színesítik az idelátogatók élményeit.

Nyitva tartás:

  • Téli időszakban (október 1-től április 30-ig)

Vasárnap – hétfő: ZÁRVA
Kedd – péntek: 9-17 óráig
Szombat: 9-15 óráig

  • Nyári időszakban (május 1-től szeptember 30-ig)

Hétfő: ZÁRVA
Kedd – péntek: 9-17 óráig
Szombat: 9-15 óráig
Vasárnap: 9-12 óráig

Postacím: 7200 Dombóvár, Szabadság u. 16.
Telefon: 74/564-564/550-es mellék; +36/20-910-8066

Szigeterdő, a város legnagyobb parkja

A település története iránt érdeklődőket helytörténeti gyűjtemény, a Fekete István munkásságára kíváncsi látogatókat magánmúzeum várja. A Szigeterdőben található a Kossuthot és az első felelős magyar kormány valamennyi tagját ábrázoló Kossuth-szoborcsoport, amely 1952-ig a Parlament előtt állt (további információ: www.kossuthszoborcsoport.hu). Az önkormányzat példás gonddal ápolja és fejleszti a szobroknak menedéket nyújtó ősparkot, amelyet különleges mikroklímája, öreg fái és rekonstruált Árpád-kori lakótornya miatt is érdemes meglátogatni.

A szoborcsoportról készült másolatot 2015. februárjában avatták fel a budapesti Kossuth téren.

Jó hír a mozogni vágyóknak, hogy 2017-ben a közpark egy a 600 méteres rekortán futópályával bővült, valamint körülötte egy 1,4 méter széles térköves járdával, mely futókat és sétálókat egyaránt várja

A Földvár, a Katona József, az Erdősor és a Kandó Kálmán utcák által határolt természetvédelmi terület egész évben látogatható.

„Gólyavár”

A Kapos folyó hídján áthaladva, a városhatártól délre találjuk annak – a ma már „Gólyavárként” emlegetett – középkori várnak a maradványait, amely a Dombai (Dombó) család székhelye, majd a törökök 1543. évi hadjáratáig Werbőczi Imre tulajdona volt. Az ő idejében itt vendégeskedett Tinódi Lantos Sebestyén is. Az ő emlékére emelt szobrot a város központjában, a Hunyadi téren, a Művelődési Ház előtt láthatjuk. A várban majd’ 150 évig török őrség állomásozott, kiűzésük után felrobbantották és lerombolták.

A Dombai család középkori várának romja Dombóvár határában, a 611-es út mentén látható.

Dombóvár Város Önkormányzata 2013-ban kérte fel a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékét a vár feltárására. A terepi munkák 2014-ben kezdődtek meg egy kutatóárok megnyitásával és részleges feltárásával. Ennek eredményei alapján 2015-ben került sor az első nagyobb léptékű feltárásra a vár központi területén. A munka azóta is tart. Az eddigi eredmények alapján öt periódusa lehetett a vár építésének. Kiderült, hogy az első a 14. század végére, illetve a 15. század elejére tehető.

Dr. Habsburg Ottó park

Dr. Habsburg Ottó – városunk díszpolgára – hosszú éveken keresztül tagja volt az Európai Parlamentnek, sokat tett az Unió bővítéséért, Magyarország csatlakozásáért. A páneurópai piknik fővédnökeként elévülhetetlen érdemei vannak a német újraegyesítésben, a berlini fal lebontásában. A parkban e tevékenységéről, valamint városunkban tett látogatásairól készült fotókból készült tabló került elhelyezésre.

Hétkontinens park

A bolygónkon található földrészek jellegzetes növényeit mutatja be az a kis belvárosi park, amit közmunkások segítségével alakítottak ki.

A Hét kontinens park nevet viseli Dombóvár újonnan kialakított közterülete, amit a Föld világnapja alkalmából avattak fel. Szabó Loránd polgármester az átadón elmondta, 1991-ben a dalai láma javasolta, hogy legyen egy olyan nap minden évben, amikor a bolygónk kerül a középpontba. A dombóváriak pedig ezzel a leginkább közmunkások segítségével kialakított parkkal szeretnék felhívni a figyelmet a Föld élővilágára.

Oktató jellege is van a kertnek, az óvodásoknak és iskolásoknak kiváló helyszín lehet terepmunkákhoz, ismereteik bővítéséhez. Igaz, a parkból még egy növény hiányzik, miután az ötletgazdáknak igen nagy fejtörést okozott a jégtakaróval borított Antarktisz. Tavasszal azonban az innen származó sédbúza is megérkezik Dombóvárra, amellyel pedig már teljessé válik.

Fekete István Múzeum

A város északi részén, Kertvárosban tekinthetjük meg a Fekete István Múzeumot, amely a XX. századi híres magyar író életútját tárja elénk.

  • Cím: 7200 Dombóvár, Hóvirág utca 25.
Telefon: 74/466-087, 20/421-9307
Nyitva tartás:
Nyári időszakban (április 15-től október 31-ig)
Hétköznapokon: 15-18 óráig,
Szombat, vasárnap: 10-18 óráig
Téli időszakban (november 1-től április 14-ig)
Hétköznapokon: 15-17 óráig,
Szombat, vasárnap: 10-17 óráig
Hétköznapokon előzetes bejelentkezés szükséges.
Telefonos egyeztetés után a kiállítóhely más időpontokban is látogatható.

Szabadtéri műalkotások

Aki többször betér hozzánk, Dombóváron járva évről évre újabb szabadtéri műalkotásokkal találkozhat. Felújított és új szökőkutak, játszóterek teszik élhetőbbé és színesebbé a lakókörnyezetet.
Külön érdekesség Gunarasfürdőn Ambrus Sándor alkotása, a fürdő gúnárt ábrázoló szökőkút, és a Konda-vögyben található Szállásréti-tóból 20 méter magasra vízsugarakat lövellő szökőkút, amely április 15-e és október 31-e között naponta déltől sötétedésig minden egész órában 15 percig üzemel.

Szigeterdei Lakótorony

Középkori, feltárt és helyreállított lakótorony, benne:

– bélyegestégla-gyűjtemény és ipartörténeti kiállítás a bejárati szinten

– „148 nap 1848-ból” – az első felelős magyar kormány tagjait és az őket ábrázoló szoborcsoport történetét bemutató kiállítás a felső szinten

Megközelíthető a Dombóvár-alsó vasútállomásnál, a Földvár utca felől.
Nyitva tartás: előzetes bejelentés alapján bármikor látogatható. Bejelentkezés a 30/610-6848-as telefonszámon.

Vasúttörténeti Gyűjtemény

Látnivalóiról és nyitva tartásáról a múzeum telefonos
vagy online elérhetőségein kérhető információ.

  • Cím: 7200 Dombóvár, Gyár utca 16.
    (A nagyállomásnál lévő óvóhely épülete)

Telefon: 70/241-9086

Weboldal: www.dombovarosvedo.hu

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat