fbpx

Városunk Dombóvár

Dombóvár Elismert Közössége Díjban részesített közösség 2023.

A város civil közösségében betöltött megbecsült szerepe, a madárvilág védelme és a természetszerető ifjúságnevelés érdekében végzett négy évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Dombóvár Elismert Közössége díjban részesült a


Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28. számú Dombóvári Csoportja
A szerveződés 1980. április 11-én alakult 44 alapítótaggal. Működési területük Tolna vármegyének a Sió, a Sárvíz és Bonyhád alkotta vonaltól nyugatra eső része 76 településsel.


1983-ban alapították a csoport által működtetett „Enikő Díjas” Hermann Ottó Oktatóközpontot. Szakmai bázishelyeik a Dombóvár tüskei városrészében található Madárvárta és a Pacsmagi Erdei Iskola.


A Madárvártán található az oktatóközpont szakmai és módszertani anyaga, illetve 2019 óta a „Tolna megye madárvilága” című állandó kiállítás is ide került elhelyezésre.


Az MME Dombóvári Csoportja négy évtizede végez kiemelkedő élőhelyvédelmi, fajvédelmi, ismeretterjesztő, ifjúságnevelő és szemléletformáló munkát vármegyénk nyugati részén. A szervezet folyamatosan bevonja terepi és jeles napi programjaiba a fiatalokat, felnőtteket és családokat. Céljuk, hogy a lehető legtöbb embert bevonják az aktív természetvédő munkába.


Ifjúságnevelő munkájukért „Enikő Díj”, városi „Civil Díj” és megyei Civil Különdíj elismerésben részesültek, a szervezet elnöke és titkára is „Natura Díjas” pedagógus.


A madártani csoport eredményei a teljesség igénye nélkül:


  • Több ezer óra közösségi munka a Madárvárta és a Pacsmagi Erdei Iskola építésénél.
  • Ifjúságnevelő munkájuk alappillérei az 1980 óta működő nyári szaktáborok, madarász-sulik, erdei iskolák, jeles napi programok és csapatversenyek.
  • Két kiadványt jelentettek meg: 30 éves az MME Dombóvári Csoportja, illetve a Dombóvár madárvilága.
  • 40 éve folyamatos Dombóvár madárfaunájának kutatása, faunisztikai megfigyelése és adatbankjának gazdagítása. A 2020-ig megfigyelt fajok száma 211.
  • Több országos fajvédelmi programban is részt vettek.
  • Támogatói és társszervezői voltak 1994 és 2004 között a „Madarak és fák napja” Országos Tanulmányi Versenynek.
  • 1980 óta a tüskei és a pacsmagi táborban közel 8000 fő táborozott és 3000 fő vett részt szakmai programon vagy témanapon.
  • Évente legalább négy kirándulást szerveznek hazánk természeti értékeiben gazdag területeire a tolnai MME tagoknak, az érdeklődőknek és a madarász-sulisoknak.

A dombóvári madártani csoport tüskei táborhelye 1980-tól szaktáborként, 2001-től erdei iskolaként is működik. Az elmúlt 40 év kitartó munkájának köszönhető, hogy a város határában lévő horgásztavaknál megteremtették a természet és környezetvédelmi nevelés és oktatás bázishelyét. Felépítették a Madárvártát (1984), a „Madárbarát kertet” (2006), a „Madárvédelmi berendezések bemutatóhelyét” (2011) és a vízparti füzesben az „Élménymegfigyelőt” (2014).


A bemutatóterem építési munkáit 2017-ben kezdték meg. Itt ma már megtekinthetőek preparátumok, madármúmiák, fészekgyűjtemény, tojásgyűjtemény, bogár és lepkegyűjtemény, állatok testrészei, koponyák, trófeák, 16 db tájékoztató tábla, madárgyűrűzési és megfigyelési kellékek, illetve lehetőség nyílik szakkönyvek és mikroszkópok használatára is. A Madárvárta 2020-ban lett 36 éves, az erdei iskolásokkal együtt közel 5500 diákot és felnőttet fogadtak addig.


Az elmúlt 40 évben 121 településről 145 turnusban 4314 fő dolgozott a szaktáboraikban.


Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat