fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Dombóvár ifjúsági díjaiban részesített személyek 2020.

Buzánszky Jenő-díj

Halmai Petra

A díjazott sportolói pályafutása Dombóváron kezdődött, itt ismerkedett meg még 6 évesen az úszással. Célja ekkor még csupán az volt, hogy megtanuljon úszni, ám nemcsak a sportágat szerette meg, hanem tehetsége is gyorsan megmutatkozott. Középiskolai éveit Székesfehérváron töltötte, a Hullám 91 Úszó Egyesületben úszott, később pedig a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola versenyzője lett. Ötször választották meg Tolna Megye legjobb úszónőjének, de Kaposvár legjobb női sportolója címmel is büszkélkedhet. 2020-ban már az Egyesült Államokban tanul, a Florida Gulf Coast University pszichológia szakos sportösztöndíjas hallgatója. Alma matere színeiben az amerikai egyetemi bajnokságban versenyez. 200 méter mellúszásban az egyetemi és a konferencia csúcsot is ő tartja. Konferencia bajnoki címekkel, illetve hazai és nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhet, 2019-ben a magyar rövidtávú felnőtt úszóbajnokságon 200 méteres mellúszásban aranyérmet szerzett. Petra fő mottója így hangzik: „Küzdj, ameddig példaképed a vetélytársaddá nem válik!”

Farkas Bence

A díjazott 2020-ban a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, valamint gyermekkora óta a Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesület versenyzője. Sprinterként kitartó munkájával, szorgalmával és tehetségével az évek során egyre jobb eredményeket ért el, sikereivel már nem kevés dicsőséget szerzett iskolájának és városunknak. A futóversenyeken elért előkelő helyezéseit hosszan lehetne sorolni, 2019-ben az Országos Diákolimpia döntőjében 100 és 200 méteren aranyérmet szerzett, továbbá ebben az évben részt vett a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is, ahol ötödik lett a svédváltó tagjaként, illetve negyedik a 200 méteres futásban. 2020. januárjában a bécsi fedett pályás nemzetközi verseny felnőtt mezőnyében szintén 200 méteren ért el első helyezést.

 

Ambrus Sándor-díj

Bíró Dávid

A díjazott 2020-ban a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium rendkívül sokoldalú és tehetséges tanulója. Fiatal kora ellenére már szinte állandó résztvevője a gimnáziumi és városi rendezvényeknek, a szavalat, prózamondás vagy konferálás során orgánumával és kiállásával mély benyomást gyakorol a közönségre. Emellett kiemelkedő tanulmányi eredményekkel is büszkélkedhet. Számos tanulmányi versenyen szerepelt sikeresen. 2017-ben az Illyés Gyula Szavalóversenyen ért el első helyezést ért el, 2018-ban pedig szintén ő lett a legjobb az Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny megyei döntőjében. A tanulás mellett a sportot és a zenét sem hanyagolja. Atletizál, a sportágban országos diákolimpiai helyezésekkel rendelkezik. Kiválóan játszik vadászkürtön, tagja a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekarnak, zenésztársai 2018-ban megválasztották az év zenekari zenészének is. Néhány fiatallal együtt egy saját fúvós együttest alapított, amely szintén többször fellépett már különböző rendezvényeken.

 

Péter Gyula-díj

Klenota Nóra

A díjazott az Esterházy Miklós Szakképző Iskolában végzett pincérként, ahol emberileg és szakmailag is biztos alapokat kapott. 2020-ban is az iskola közkedvelt, ugyanakkor kiváló szakmai tudással és komoly rátermettséggel rendelkező tanulója. A 2019-es Európai Szakképzési Hét „Success Stories”, azaz sikertörténetek kategóriában beadott pályamunkája a közönségszavazatok alapján a legnépszerűbb történet lett a rendezvény eddigi történetében. „I owe my teachers and my school thanks for providing every opportunity” című pályaművében a szakképzésben szerzett tapasztalatait osztotta meg, és több száz leadott szavazattal a közönség az övét ítélte a legjobbnak. A vendáglátó szakma iránti szeretetét és szorgalmát jól mutatja, hogy 2019 tavaszán a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen 60% feletti eredményt ért el, illetve a komplex szakmai vizsgáját dicséretes jelessel tette le. Több alkalommal is jól szerepelt az Országos Szakiskolai Közismereti Versenyen, emellett a Szakma Kiváló Tanulója elismerés birtokosa, valamint Esterházy Nívó Díjas. Folyamatosan képezi magát, egyetemre készül, oktatóival és mentoraival is jó kapcsolatot ápol.

Pacskó Bence Zoltán

A díjazott 2020-ban az Apáczai Csere János Technikum és Kollégium tanulója és az iskolai élet egy legaktívabb tagja. Már az általános iskolában is jó tanulmányi eredményei voltak, leginkább az informatika, azon belül pedig a programozás érdekelte és érdekli a mai napig is. Több matematikai, logikai és informatikai versenyen is szép helyezést ért el. Nem egy programozási nyelvet autodidakta módon sajátított el, szabadidejében jelenleg is programokat tervez és fejleszt. Az általa készített szoftverek letölthetőek mobilapplikációs portálokról, illetve munkái rendszeresen bemutatásra kerülnek az intézmény nyílt fórumain is. Az informatikán kívül a többi tantárgyból is kiválóan teljesít, az intézmény legjobbjai közé tartozik. Az iskolai rendezvények gyakori szereplője, részt vesz szinte minden olyan programon, ahol az Apáczait népszerűsítheti. Bence a kezdetektől a diákönkormányzat tevékeny tagja, diáktársai idén a szervezet vezetőjének is megválasztották.