fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Dombóvár ifjúsági díjaiban részesített személyek 2021.

Buzánszky Jenő-díj

Fónai Rebeka

A Dombóvári József Attila Általános Iskola és Jumpers Dombóvári Kötélugró Sportegyesületet kiválósága immár 7 esztendeje űzi szenvedélyesen az ugrókötelezést, saját korcsoportjában az ország legjobbjai közé tartozik. Ezt bizonyítják a megyei, országos és nemzetközi versenyeken a gyorsasági, illetve a szabadon választott számokban elért dobogós helyezései, egyéniben, valamint páros és társas formációban egyaránt. Még úgy is, hogy a kis kötélugró csapat több alkalommal idősebbek ellen kénytelen összecsapni ellenfeleivel a csapatszámokban. A tavalyi év során kevés alkalom nyílt arra, hogy éles küzdelemben mérettesse meg magát, de ennek ellenére nem vesztette el lelkesedését, folyamatosan gyakorolt, az állóképessége növelése érdekében rendszeresen járt atlétikaedzésekre is. Az Ugrókötelesek Szövetségének honlapja szerint ehhez a látványos sporthoz a tehetségen és kedven kívül pusztán egy jó cipő és kötél szükséges. Rebeka mindezek mellett olyan elhivatottsággal is rendelkezik, amely garancia arra, hogy a dombóvári kötélugrók vele együtt még nagyon sokszor érmekkel megpakolva térhetnek haza az egyre erősebb erőpróbákról, és ismertetik meg Dombóvár nevét országgal-világgal.

Kertész Hajnalka

A Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium kitűnőségé 4 éve erősíti a kötélugró csapatot, a két évvel ezelőtti megalakulása óta oszlopos tagja a Jumpers Dombóvári Kötélugró Sportegyesületnek. A fellépések során biztos pontot jelent, a versenyeken – így diákolimpiákon, nemzetközi bajnokságokon, csapat- és kupaviadalokon – elért eredményei pedig magukért beszélnek. A próbatételekre mindig lelkiismeretesen készül, mely a fejlődésén is látszik. A korosztályában lévő ellenfeleihez képest évekkel később kezdte el ezt a sportágat, azonban kitartásának köszönhetően a ranglistán egyre előrébb helyezkedik el. Csapattársait is mindig segíti, az Egyesület minden programján részt vesz. A sok tanulás mellett szorgalmasan edz, erősít, fut, az iskolai szünetek nagy részét is elméleti és gyakorlati önfejlesztéssel tölti. Hajni az elkötelezettségének és a sportba fektetett energiájának köszönhetően minden bizonnyal még sokszor fogja beírni magát a dombóvári kötélugrás aranykönyvébe.

Vértes Zsombor

Zsombor az Esterházy Miklós Szakképző Iskola és Kollégium tanulója és büszkesége. A Dombóvári Kosárlabda Suli felnőtt csapatának vezető játékosaként arra kapott lehetőséget az elmúlt évben, hogy az Amerikai Egyesült Államokban tanulhasson. Az ifjú kosaras vállalta a tengerentúli kihívást, és így lett a keleti parti Georgia állam északi részén található egyik neves magániskola (a Rabun Gap-Nacoochee School) ösztöndíjasa. Ő az a diák, aki a magas színvonalú sportolást képes összeegyeztetni a tanulási kötelezettségekkel, amelyek nála duplán jelentkeznek, megnehezítve az időeltolódással is. Az itthoni tanulmányait egyéni tanrendben végzi, méghozzá kiváló eredménnyel, miközben külhonban is jól teljesít, amellett, hogy naponta több órát tölt edzéssel. A kosárlabdacsapata a nagyon erős észak-karolinai iskolai bajnokság egyik legjobbja. Zsombor célja, hogy sportösztöndíjjal tanulhasson tovább az USA-ban, és kvalitásainak köszönhetően ott alapozza meg sportolói karrierjét, amihez nagyon sok sikert kívánunk.

 

Ambrus Sándor-díj

Horváth Borbála Ágnes

Borcsi a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium tanulója, valamint a helyi művészeti iskola növendéke, ahol már évek óta Tóth Ada Eszter pallérozza klarinéttudását. Hangszeres tanulmányait 2. osztályos korában kezdte meg, és már akkor látszott, hogy hatalmas tehetség szunnyad a pici lányban. Fiatal kora ellenére már számos hazai és nemzetközi megmérettetésen van túl, melyeken kiváló eredményeket ért el. Eddigi karrierje csúcspontját a Virtuózok ifjúsági zenei verseny jelentette. Erre klarinéttársával és zongorakísérőjével rengeteget készült, a bemutatkozó anyaga alapján pedig a szakmai zsűri beválogatta a legtehetségesebb negyven zenész közé, akik a budapesti előválogatón is megmutathatták magukat. Bár a legjobb négy közé nem jutott be, mégis hatalmas sikernek élte meg szereplését. A különböző versenyeken és mesterkurzusokon való részvételen túl rendszeres fellépője városunk kulturális eseményeinek, szólóban, kamarazenei formációkkal és a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar tagjaként egyaránt. Minden álma, hogy felnőttként zenei szólista legyen, amire mind a különleges muzikalitása, mind a kivételes elhivatottsága predesztinálja. Zenei teljesítményével még nagyon sokszor fog hallatni magáról, és örömet szerezni közönségének a magával ragadó briliáns játékával.

 

Péter Gyula-díj

Kőszegi Gergő és Kőszegi Szabolcs

A testvéreket a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium egyszerre terjesztette fel a díjra, hiszen sikereik jelentős részét egymással, egymást segítve érték el. Gergő és Szabolcs nem csak az iskolai tanulmányok során bizonyították kiemelkedő szorgalmukat és tehetségüket, hanem a sport területén is komoly eredményeket értek el. Többször kiérdemelték a Dombóvár Jó Tanulója, Jó Sportolója címet. Sokoldalúságukat mutatja, hogy egyaránt előkelő helyezésekkel tértek haza országos fizikaversenyekről, valamint szellemi és asztalitenisz diákolimpiákról. A remek eredménylista mellett az intézmény közéletében is aktívan vettek részt, többször szerepeltek megemlékezéseken, rendezvényeken. Mindkettőjükre méltán büszke középiskolájuk és Dombóvár közössége is.