fbpx

Városunk Dombóvár

Dombóvár ifjúsági díjaiban részesített személyek 2023.

Buzánszky Jenő-díj

Szabó Dorottya


Dorottya Dombóváron született, jelenleg a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium sportosztályának tizenkettedikes tanulója, valamint a Dombóvári Karatesuli Egyesület oszlopos tagja. Hatévesen kezdte el a karate tanulását, nem mindennapi küzdőszelleme és talentuma hamar megnyilvánult. Korát meghazudtoló fegyelme és figyelme, mindemellett rendkívüli igyekezete és győzni akarása következtében már fiatalon remek eredményeket ért el. Kezdetben kisebb versenyeken, később országos bajnokságokon is kiválóan szerepelt, így nemzetközi megmérettetéseken is képviselhette hazánkat. Az ifjú karatéka 18 éves korára világbajnokságon egy ezüst- és három bronzérmet szerzett formagyakorlatban, továbbá három második és egy harmadik európa-bajnoki medállal is rendelkezik. Rátermettségével és lelkesedésével minden bizonnyal még számos rangos helyezéssel fogja városunk és a Karatesuli hírnevét öregbíteni a küzdőtéren.


Iberhardt Bence


Bence gyorsaságára a Kaposszekcsői Általános Iskolában figyeltek fel, megyei diákolimpián is jól szerepelt. Már hosszú évek óta a Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesületben sportol, jelenleg is a klub igazolt sprintere. Tarr Imre irányításával jelentős sikereket ért el, a korosztályos országos bajnokságokon több esetben is a legjobb nyolc közé jutott, két alkalommal pedig a dobogó legfelső fokára állhatott fel 60 méteres síkfutásban fedett pályán. Tavaly a nyíregyházi országos U20-as megmérettetésen hét egész négy század (7.04) másodperces egyéni rekordot döntött 60 méteren. A Magyar Atlétikai Szövetség korcsoportos válogatottjának tagja volt több versenyen is, a Magyar Ifjúsági Válogatott 4×100 méteres váltójában országos csúcstartó. A dombóvári önkormányzat többszörös sportösztöndíjasa, akire versenyeredményei, kitartása és példaértékű elhivatottsága okán méltán büszke városa, edzője, illetve nevelőegyesülete.


Halmai Dániel


Dani pályafutása már akkor elkezdődött, amikor a kiságyban fel tudott ülni. Karrierje az Ovikosárral folytatódott, majd 9 éven át a Dombóvári Kosársuli színeiben űzte szeretett sportágát. Első hivatalos bajnoki mérkőzése 2012 novemberében volt. Tehetsége egykettőre megmutatkozott, és a korosztályos gárdák meghatározó játékosává vált. Hasonló kvalitású kortársainak is köszönhetően nyolc korcsoport országos döntőjében vehetett részt, iskolái csapatával pedig a diákolimpiákon ért el komoly eredményeket. 13 évesen már meghívást kapott a magyar válogatott edzőtáboraiba, ahol kivívta magának a kerettagságot, és 2022-ben részt vehetett az U18-as „B” divíziós Európa-bajnokságon. 2021 nyarán Kaposvárra igazolt át. Az U20-as találkozókon és az EB-n mutatott játéka alapján a jelenlegi idényben a KOMÉTA Kaposvári Kosárlabda Klub NB I. A csoportos felnőtt csapatában is helyet kapott, eddig rendszeresen pályára léphetett, többször a kezdőcsapatban. Játékával a topcsapatok figyelmét is magára vonta. Az év elején élete első profi szerződését kötötte a somogyi vármegyeszékhely együttesével. Jelenleg az U19-es válogatottal a Debrecenben megrendezésre kerülő júniusi világbajnokságra, az U20-as válogatott tagjaként pedig az Európa-bajnokságra készül Ivkovics Sztojan irányításával. A 13 év kemény munkájának köszönhetően elismeréssel adózhatunk Halmai Dániel, és hálával a dombóvári kosárlabda-utánpótlás előtt.


Ambrus Sándor-díj

Dombóvári Evangélikus Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolájának Dombóvári Társastánc tanszaka


Dombóváron az 1990-es években kezdődött meg szervezetten a társastánc-oktatás az akkori Molnár György Általános Iskola intézményegységeként működő alapfokú művészetoktatás keretein belül Balázs Erik táncpedagógus vezetésével. A látványsport versenyekre való nevezések lehetővé tétele érdekében civil szervezetet is alapítottak, így a gyerekek és a fiatalok ezen a téren is próbára tehették magukat. 2018-ban Falvai Lóránt volt a tanszak vezetője, majd 2020-tól az iskola egykori diákja, Kaszás Levente vette át a stafétabotot azzal a motivációval és igénnyel, hogy a dombóvári művészeti nevelés ezen formája ismét a régi fényében tündökölhessen, és újra versenytáncosok nevelődjenek ki. Az ő keze alatt a régi hagyományok felelevenítése folyik. Az iskola növendékei a kezdetektől fogva rendszeres fellépői a városi rendezvényeknek, a megyei, regionális és országos próbatételeken pedig nagyszerű eredményeket értek el. Mára a növendékek száma ismét emelkedik, a szóló és páros táncosok pedig számos erőpróbán teszik tanúbizonyságát annak, hogy Dombóváron nem merült feledésbe a produktív és nívós táncoktatás.


dr. Péter Gyula-díj

Szőcs Patrik


Patrik a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyolcosztályos tagozatának kivételes buzgalommal rendelkező, sokoldalú és megnyerő személyiségű tanulója. Minden évfolyam végén kitűnő volt, maximalizmusából eredően egyformán fontos számára minden tantárgy. Példás tanulmányi eredménye mellett aktív szerepet játszik az osztály és az iskola közösségi életében. Tehetsége többféle területen is kibontakozott, tudása sokrétű, precizitásának és felkészültségének köszönhetően matematikából, angol nyelvből és sporttörténetből is értékes eredményei vannak. Az iskola mellett versenyszerűen karatézik, amelyben hazai és nemzetközi sikerrel is büszkélkedhet. Ő az igazi jó tanuló, jó sportoló, az „Ép testben ép lélek” jelmondat megtestesítője, akit a tökéletességre törekvés tesz átlag felettivé és érdemessé iskolája, valamint a város dicséretére.


Budavári Valentin


Valentin a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikumának tanulója gépjármű-mechatronikai technikus szakon. Érettségijét is itt abszolválta. Tanulmányait évek óta kitűnő eredménnyel teljesíti, előmenetele töretlen, emellett segítőkész és céltudatos. Osztálytársaival az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség 2022-ben meghirdetett Iskola Díj pályázatán képviselhette középiskoláját, bizonyítva az intézmény nagyfokú erőfeszítéseit a jövő mérnökgenerációjának kineveléséért. Magas szintű szakmai tudására mások is felfigyeltek, teljesítménye alapján elsőként került be az említett Szövetség mentorprogramjába. 2023. januárjában részt vett a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, továbbá szerepelt az Autószerelők Országos Egyesületének pályázatán is, produktumai alapján a szakma kiválóságának számít.


Copyright © 2024 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok
Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok