fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

A díszpolgári címmel 1994-ben kitüntetett személyek bemutatása

Dr. Sáfár László (1926-2001)

(gyermekgyógyász, városi csoportvezető főorvos)

 

1926.március 14-én született Felsőmindszenten. 1945-ben érettségizett a dombóvári Esterházy Főgimnáziumban, majd diplomát szerzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1955-ben gyermekgyógyász szakvizsgát tett. 1951-től a pécsi Gyermekklinikán orvosgyakornok, 1955-től Dombóváron gyermekgyógyász szakorvos. 1970-től nyugdíjazásáig városi csoportvezető főorvos.

A veseműködéssel kapcsolatban már gyakornokként is végzett tudományos kutatást, dolgozata az Orvosi Hetilapban és az MTA Acta Medica idegen nyelvű folyóiratában is megjelent. 1955 és 1970 között a dombóvári bölcsődei gondozottak és a szülőotthoni újszülöttek napi ellátását is végezte. Dombóváron és a dombóvári járásban bevezette a csecsemők csípőficam szűrését, a szívbeteg, vesebeteg és epilepsziás gyermekek rendszeres gondozását. A kórház és rendelőintézet beindulásával megszervezte a gyermekorvosi szolgálatot. 1963-tól 20 éven át községi, illetve városi tanácstag, több ciklusban az egészségügyi bizottság elnöke. 1976-ban Kiváló Orvos kitüntetésben részesült. 1994-ben kapta meg Dombóvár díszpolgári címét.

 

Gömöry József (1917-2005)

(középiskolai tanár)

 

1917. augusztus 23-án született. 1920-ban a trianoni békediktátum után a csehek kiutasították Dobsináról a családot. Miskolcon végezte elemi és középiskolai tanulmányait, 1936-ban érettségizett a miskolci katolikus Főgimnáziumban. Ezt követően teológiát végzett, majd magyar-latin szakon tanult. 1945-ben pappá szentelték Budapesten. Ez év szeptemberétől Bonyhádon tanított, majd az Esterházy Főgimnázium tanára lett. 1971-től a Szakmunkásképző Intézetben tanított. Az ötvenes, hatvanas években aktív szervezője volt Dombóvár kulturális életének. Számtalan TIT előadás, nemzeti ünnepekhez kapcsolódó műsor és rendezvény fűződik a nevéhez, és történelmi visszatekintéseket is tartott. Rendezője volt a gimnázium híres Székelyfonó előadásának. 1989-1990-ben felelős szerkesztője a Dombóvár és Vidéke lapnak. Rendszeresen közölték egyházi vonatkozású, neveléstani, nyelvészeti témákról írt cikkeit. 1994-ben a város díszpolgárává választották.

 

Heinrich Becht (1928-2016)

(építési vállalkozó)

 

Építési vállalkozó, Kernen im Remstalban élt. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Dombóvár és Kernen közötti testvérvárosi kapcsolat kialakításában – kulturális, sport és gazdasági téren is.

1985-től mintegy 40 dombóvári szakembert foglalkoztatott németországi építkezésein, fellépési lehetőséget és anyagi segítséget nyújtott a Kapos Kórusnak. Anyagilag támogatta a környékbeli templomok restaurálását.

Évekig szervezte a Kernen környékén élő volt magyarországi németek hazalátogatását. A város első külföldi partnerkapcsolatának kialakításában kifejtett odaadó tevékenysége elismeréseként választották a város díszpolgárává.