fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

A díszpolgári címmel 2019. évben kitüntetett személy bemutatása

Dr. Mutschler Ferenc (1932-2020)

(nyugalmazott szülész-nőgyógyász főorvos)

 

1932. október 1-jén született Mohácson. Középiskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, végül Pécsett érettségizett 1949-ben. Orvosi diplomát 1956-ban szerzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, a későbbiekben pedig szülészet-nőgyógyászati, valamint anaesthesiológiai szakvizsgát tett.

Pályafutása elején 14 évig a pécsi egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikáján volt szakorvos, tanársegéd, majd adjunktus.

1970-től 1999-ig, azaz nyugdíjba vonulásáig a dombóvári kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosaként dolgozott. Irányításával alakult ki az osztály felkészült szakembergárdája, ő tette le a máig színvonalas szakmai munka alapjait. Szülészként közel 1600 gyermek világrahozatalában működött közre.

Gyógyító munkája mellett orvosi kutatási tevékenységet is folytatott, elsősorban a női hormonális változások, illetve az érzéstelenítés és az altatás hatásainak vizsgálata körében. Számos hazai és külföldi szakmai folyóiratban jelentek meg publikációi.

1994-ben a Pro Sanitate miniszteri díjban részesült az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért. Több évtizedes orvosi életpályáját a képviselő-testület a Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye kitüntetés adományozásával ismerte el 2003-ban.

Szívügye volt, hogy minél több dombóvári család élje át a gyermekszületés örömét, állandó készenlétben állva és vállalva az ezzel járó rengeteg lemondást.