fbpx

Városunk Dombóvár

A díszpolgári címmel 2021. évben kitüntetett személy bemutatása

Dr. Köbli Norbert

forgatókönyvíró és dramaturg

Köbli Norbert 1977-ben született Dombóváron. Az általános iskolai évek után  Kecskeméten, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanult, ahol 2001-ben szerzett jogi doktorátust.

2000-től a VOX Mozimagazin filmkritikusa, majd a Filmcsillag Mozimagazin főszerkesztő-helyettese és a DVD Magazin filmkritikusa.

2003 és 2007 között a Best Hollywood moziforgalmazási igazgatójaként dolgozott, többek között a Kill Bill, A bukás – Hitler utolsó napjai és  A faun labirintusa című külföldi filmek bemutatásáért felelt.

2005-ben forgatókönyvet írt Mancsról, a világhírű mentőkutyáról, a filmet tíz évvel később mutatták be.

2006-ban kreatív producerként, forgalmazóként és társíróként közreműködött az S.O.S. szerelem! című magyar romantikus vígjátékban, majd 2007-ben – szakítva a filmforgalmazással – főállású filmírónak állt és megalapította a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét.

2008-ban egy újabb romantikus alkotás, a 9 és ½ randi írójaként, 2009-ben pedig egy másik közönségsiker, a Made in Hungaria dramaturgjaként találkozhattunk a nevével. Tévésorozat-epizódokat írt többek között a Tűzvonalban, a Hacktion, a Válótársak, a Tanár és az Apatigris című sorozatokhoz, de szerkesztett dokumentumfilmet, illetve kipróbálta magát a szkeccsfilm és a rádiójáték műfajában is.

Eddigi legnagyobb szakmai sikereit az ötvenes évekről szóló trilógiájával aratta, melyből A vizsga című produkció tucatnyi nemzetközi díjat nyert, köztük a chicagói filmfesztivál Arany Hugó-díját, míg a Szabadság–Különjárat címet viselő rész a Kamera Korrektúra legjobb tévéfilmnek járó díját érdemelte ki. A trilógia harmadik része, A berni követ Bronz Zenit-díjat kapott Montrealban és elnyerte az alaszkai filmfesztivál fődíját is. A vizsga című film folytatása, A játszma az idei évben kerül a mozikba.

A Gulag-táborról szóló Örök tél című filmjét 2018-ban mutatták be, eme mozgókép forgatókönyvét Dombóvárról írta, emléket állítva a Szovjetunióból deportált kaposszekcsői németek szenvedésének.

2015-től a Magyar Média Mecenatúra történelmi dokumentumfilmes bírálóbizottságának tagja. Ugyanebben az évben a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége elismeréseként Balázs Béla-díjban részesült.

Ezidáig három évben nyerte el a legjobb forgatókönyvírónak járó elismerést, 2020-ban pedig munkássága elismeréseként a Magyarország Érdemes Művésze Díj állami kitüntetésben részesült.

Köbli Norbert tanít, szakkönyveket fordít, filmíró-blogot szerkeszt. Szülővárosa, Dombóvár meghatározó szerepet tölt be életében. Erről többször beszélt filmjei bemutatását követően és más meghívások alkalmából is. Itt van könyvtárának és irattárának nagy része is.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat