fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

A díszpolgári címmel a 2022. évben kitüntetett személyek bemutatása

A dombóvári képviselő-testület rendszerint évente egy díszpolgári címet adományoz, azonban kivételesen két személy is részesíthető ebben a megkülönböztetett tiszteletben.

Az önkormányzat legfőbb grémiuma 2022-ben Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címet adományozott a helyi sportélet két ikonikus alakja

 Tarr Imre és Fazekas Gáspár

részére.

Tarr Imre 

testnevelő, atlétaedző

 

Tarr Imrét a sport szeretete egész kicsi kora óta elkíséri. Futballozott, kosárlabdázott és atlétikai edzésekre is járt. Döbröközön kezdett tanítani, majd a Zrínyi Ilona Általános Iskola után a Gárdonyi Géza Általános Iskolában induló testnevelő tagozat szakmai vezetője lett. Id. Karászi Imre oldalán kezdte edzői pályáját és töltötte élete nagy részét az atlétikapályán, illetve az iskolában. Tarr Imre fiatal, eredményes atlétamúlttal rendelkező testnevelőként kezdte el segíteni a szakosztályt, majd vette át teljes egészében az egyesületi atlétikai élet magasabb szintre emelését. Azóta is az atlétika „fanatikusa”, nyugdíjba vonulása óta is töretlenül edzi a gyerekeket. 35 éven keresztül szervezte a városi diáksportot, elnökként felelős volt az összes városi versenyért. Szívügyének tekinti a gyermekek egészségre, rendszeres sportra való nevelését. Szakmaiságával és töretlen elhivatottságával biztos alapot ad a dombóvári atlétikának.

Tanítványai révén több korosztályos országos csúcs is fűződik a nevéhez, ezek közül kiemelkedik Farkas Bence 200 m-es síkfutásban elért eredménye, aki válogatottként az Argentínában megrendezett Ifjúsági Olimpián korosztálya 36 éve fennálló országos csúcsát döntötte meg 2020-ban.

2018-ban a Magyar Atlétikai Szövetség a Dél-Dunántúli Régiójában alapított Verbőczi József-díjjal, 2020-ban a Tolna Megyei Önkormányzat Sipos Márton-díjjal ismerte el munkáját.

2021-ben a Magyar Atlétikai Szövetség „Utánpótlásért érem” kitüntetésben részesítette.

Az atlétika sportágban végzett utánpótlásnevelő tevékenysége, Dombóvár és a térségében élő fiatalok sportra való elkötelezett ösztönzése, s a hazai, illetve nemzetközi sikerek elérésében vállalt kitartó munkája kimagasló.

Fazekas Gáspár

testnevelő, atlétaedző

 

Tevelen járt általános iskolába, ezután került Dombóvárra.
Középiskolai tanulmányait az akkori Gőgös Ignác Gimnáziumban végezte. Alma materének testnevelő tanára irányította az atlétikaedzésekre, így ez a sportág vette át a tanulás mellett a főszerepet az életében. Több diploma megszerzését követően elvégezte a Testnevelési Főiskolát, mellette pedig atlétaedzői végzettséget is szerzett. A helyi fiatalokat 1976-tól edzi. Jelenleg a Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesület szakmai vezetője.

Értékrendje, nevelési módszere példaértékű, munkája során folyamatosan ösztönzi tanítványait a sport szeretetére és az egészséges életmódra egyaránt. A megyében és országosan is ismert, elismert tréner. Tanítványai ezidáig több, mint 110 országos bajnoki címet szereztek, 2021-ben volt növendéke, Tóth Lili Anna kijutott a tokiói olimpiára.

Fontosnak tartja a fogyatékkal élők sportjának fejlesztését és szervezését, több száz fogyatékkal elő embernek segített abban, hogy sportolhasson, versenyezhessen.

Tanítja és irányítja a Kölyökatlétikával foglalkozó edzőket, emellett tevékeny részese a versenyeken való részvétel megszervezésének is. A Sikeres Edzők 2024 Programban 2016-tól vesz részt, az akadályfutók trénerezésének szakmai munkájában számítanak tapasztalatára.

Kiemelkedő munkáját az évek során számos elismeréssel díjazták. Szakmaiságával és töretlen elhivatottságával biztos alapot ad a dombóvári atlétikának.

1990-ben a Magyar Atlétikai Szövetség oklevélben részesítette, 2010-ben „Utánpótlásért érem” kitüntetésben részesült, 2014-ben elnyerte a Dél-Dunántúli Régióban alapított Verbőczi József-díjat az utánpótlás korosztályban elért rangos nemzetközi sikereknek köszönhetően.

2016-ban a Tolna Megyei Önkormányzat a Sipos Márton-díjjal ismerte el munkáját.