fbpx

Városunk Dombóvár

Épületenergetikai korszerűsítés a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium épületén

A projekt megvalósítását a Dombóvár Városa Ökormányzatának tulajdonában lévő Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium épületének általánosan leromlott állapota, folyamatos karbantartási szükségletei, rossz komfort-érzete, valamint az Önkormányzatra nehezedő fenntartási költségek csökkentésére irányuló szükséglet teszi indokolttá.

 

 

Kedvezményezett neve: Dombóvár Város Önkormányzata

 

A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-TL1-2016-00025

 

A szerződött támogatás összege: 156.672.407.- Ft

 

A támogatás mértéke (intenzitás): 100%

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.12.01.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A projekt megvalósítását a Dombóvár Városa Ökormányzatának tulajdonában lévő Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium épületének általánosan leromlott állapota, folyamatos karbantartási szükségletei, rossz komfort-érzete, valamint az Önkormányzatra nehezedő fenntartási költségek csökkentésére irányuló szükséglet teszi indokolttá.

 

 

 

A projekt keretében az épület határoló szerkezeteinek teljes belső oldali szigetelését – a padló kivételével -, valamint nyílászáróinak cseréjét tervezzük. A gépészeti rendszer korszerűsítésének keretében az elavult fűtési rendszert korszerű hőleadókkal és szabályozókkal látjuk el, ami csökkenti a fűtési hőigényt, a meglévő áramfogyasztás energiaigényét pedig hálózatra kötött napelemes rendszer segítségével termeljük meg.

 

 

 

Az épületenergetikai felújítást célzó projekt során 1 épületet újítunk fel. Az épületre összesen 39,00 kWp csúcsteljesítményű napelemes rendszert telepítünk. A felújítás további részleteit összefoglaló jelleggel az alábbi táblázatban mutatjuk be.

 

 

 

Kevesebbe fog kerülni a fűtés és szebb lesz a középiskola

 

Az Illyés Gyula Gimnázium épületének energetikai korszerűsítésére nyert egy TOP-os pályázaton 156,67 millió forint vissza nem térítendő támogatást a város önkormányzata és a Dombó-Land Kft. alkotta konzorcium. A modernizálási munkákra költhető 150 millió forintról szóló beruházási csekket július 2-án adta át Szabó Loránd polgármester dr. Szenyéri Zoltánnak, a középfokú oktatási intézmény igazgatójának. 

 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztést az ingatlan leromlott állapota, folyamatos karbantartás-szükséglete, a fenntartási-közüzemi költségek csökkentése és a hatékony energiagazdálkodás megvalósítása tette indokolttá.

 

A város önkormányzatának tulajdonában lévő épületet alig 11 hónap alatt húzták fel helyi mesteremberek és azt 1929 augusztusában a tanévnyitó ünnepség keretében Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter adta át a pécsi püspök és más előkelőségek jelenlétében. Azóta egyetlen rekonstrukcióra került sor, az 1990-es évek végén a tető egy részét újították fel. Az akkori javítás nem sikerült túl jól, mert beázások továbbra is vannak.

 

– Remélem, hogy az iskola új fenntartója, a Tamási Tankerületi Központ hamarosan orvosolni fogja ezt a minket hosszú idő óta sújtó problémát – mondta dr. Szenyéri Zoltán igazgató.

 

– Az Illyés Gyula Gimnázium épületének energetikai korszerűsítésére egy TOP-os pályázaton nyert 156,67 millió forintból 142 millió forintot fordíthatunk a modernizálási munkákra, amihez 8 millió forint önrészt biztosít a település önkormányzata és a projekt-előkészítést és -menedzselést végző Dombó-Land Kft. alkotta konzorcium – emelte ki Szabó Loránd polgármester. – Ebből az összesen 150 millió forintos összegből megvalósul a helyi védelem alatt álló, műemlékjellegű ingatlan homlokzatának hőszigetelő vakolása, a fából készült külső nyílászárók felújítása és a belső ablakszárnyak műanyagra cserélése és hőszigetelő üvegezése, valamint a padlásfödém hőszigetelése. Az épület tetejére napelemeket is felszerelnek a szakemberek, akik az alternatív energiaforrást hőszivattyúval kötik be a fűtési és melegvíz-ellátási rendszerbe. A régi radiátorokat is újakra cserélik a 2018 végére befejeződő korszerűsítési munkát végző cég dolgozói.

 

A kivitelezést több vállalkozás közül az összességében legkedvezőbb ajánlatot tevő tamási székhelyű Topa és Társa Építőipari Kft. nyerte el közbeszerzési eljárás során. Számára a munkaterület átadása hamarosan megtörténik. Az intézményvezető reményei szerint július 15-től a szeptember 3-i tanévkezdésig a beruházásnak azon részével végez a cég, mely az osztálytermeket és az irodákat érinti, hogy azokban zavartalanul lehessen a tanítást, illetve az ügyviteli tevékenységet végezni.

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Modernizálják a középiskolát

Július 11-én a Városházán írta alá Szabó Loránd polgármester a kivitelező képviselőjével azt a szerződést, amely az Illyés Gyula Gimnázium épületének energetikai korszerűsítéséről szól.

A munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárásra több vállalkozás jelentkezett, melyek közül az összességében legkedvezőbb ajánlatot tevő tamási székhelyű Topa és Társa Építőipari Kft. nyert. Számára a terület átadása hamarosan megtörténik.

A következő hónapokban a helyi védelem alatt álló, műemlék jellegű ingatlan homlokzatának hőszigetelő vakolása, a fából készült külső nyílászárók felújítása és a belső ablakszárnyak műanyagra cserélése és hőszigetelő üvegezése, valamint a padlásfödém hőszigetelése fog megtörténni. Az épület tetejére napelemeket is felszerelnek a szakemberek. A beruházás célja az, hogy minél több fenntartási-közüzemi költséget lehessen megtakarítani.

A kivitelezés során a középfokú oktatási intézmény működését is figyelembe veszik. Erről biztosította Topa István ügyvezető a szerződés-aláíráson résztvevő intézményigazgatót, dr. Szenyéri Zoltánt és helyettesét, Gyarmati Gyöngyit. A munkálatokat az épület utcafronti részén lévő termekben és irodákban kezdik el, amelyekkel a szeptemberi iskolakezdésre szeretnének végezni. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás 150.000.000 forintba kerül. Ebből az összegből 142.000.000 forintot egy TOP-os pályázaton nyert el a város önkormányzata, melynek 8.000.000 millió forintos önrészt kell biztosítania, mert a pályázat két évvel ezelőtt benyújtásakor érvényes árak azóta megemelkedtek.

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Last modified: 2023.05.11.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat