fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Épületenergetikai korszerűsítés a Dombóvári Gyermekvilág Óvoda Százszorszép Óvodája épületén

A projekt keretében Dombóvári Gyermekvilág Óvoda Százszorszép Óvodája energetikai felújítása a cél. Az épület 100%-ban az önkormányzat tulajdonában áll.

 

 

Kedvezményezett neve: Dombóvár Város Önkormányzata

 

A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-TL1-2016-00026

 

A szerződött támogatás összege: 73.765.779.- Ft

 

A támogatás mértéke (intenzitás): 100%

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.12.01.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A projekt keretében Dombóvári Gyermekvilág Óvoda Százszorszép Óvodája energetikai felújítása a cél. Az épület 100%-ban az önkormányzat tulajdonában áll. A felújítás keretében az alábbi tevékenységeket és főbb mennyiségeket tervezzük: Homlokzati hőszigetelés, lábazati hőszigetelés, ablakkávák kiegészítő hőszigetelése, padlásfödém szigetelése, régi nyílászárók cseréje. A fűtési rendszer egyedi tervek szerint kerül felújításra, a meglévő gázkazánt levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszerre cserélve, valamint az ahhoz tartozó, fan-coilos szekunder rendszer kiépítésével. A filtráció biztosítására a nyílászárókba építendő passzív légbeeresztőket tervezünk, megfelelő mennyiségben a szükséges légcseréhez. Az épületre hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszert tervezünk, mely mind a meglévő áramfogyasztást, mind az új fűtési rendszer energiaigényét kiszolgálja majd. Kialakításra kerülnek továbbá a beruházás keretében a kötelező akadálymentesítési elemek is (akadálymentesített bejárat, valamint mosdó kialakítása; kiegészítő infokommunikációs tájékozódási elemek telepítése.

Szeptember 28-án ünnepélyes keretek között adták át az elmúlt hónapokban energetikai korszerűsítésen átesett Százszorszép Óvodát. Az újdombóvári gyermekintézményben a tervezett munkálatokat a kivitelezési pályázaton győztes Géplak Kft. végezte. A pécsi székhelyű cég szakemberei az épületet új ajtókkal és ablakokkal, valamint külső homlokzati- és padlásfödém-szigeteléssel látták el, modernizálták a fűtési rendszert, sőt a lapos tetőre napelem-parkot is telepítettek annak érdekében, hogy racionalizálják és a korábbiaknál hatékonyabbá tegyék az energiahasználatot. Az összesen 85,4 millió forintba kerülő beruházást az ingatlan leromlott állapota és a sok pénzbe kerülő folyamatos karbantartás-szükséglete indokolta. A 9,4 millió forint önrészt biztosító városi képviselő-testület a TOP-3.2.1-15 „Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívásra benyújtott pályázatával az Európai Uniótól, valamint a magyar államtól vissza nem térítendő támogatást nyert el a tulajdonában lévő és fenntartásában működő Százszorszép Óvoda energetikai korszerűsítésére. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
– A beruházásnak köszönhetően az ingatlan energiaköltsége jelentősen csökkeni fog és a külcsíne is sokat javult – emelte ki az átadón köszöntőjében Szabó Loránd polgármester, aki a megújult épület kulcsát átadta Teufelné Glaub Ágnes intézményvezetőnek.

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

 

2018.11.29.

 

Dombóvár Város Önkormányzata

BEFEJEZŐDÖTT A DOMBÓVÁRI SZIVÁRVÁNY ÓVODA SZÁZSZORSZÉP TAGÓVODÁJÁNAK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

 

 

 

Dombóvár Város Önkormányzata 2017 júliusában 73 765 779 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében, TOP-3.2.1-15-TL1-2016-00026 azonosítószámú és „Épületenergetikai korszerűsítés a Dombóvári Szivárvány Óvoda Százszorszép Tagóvodája épületén” című pályázata kapcsán. A projekt 2018. november 29-én zárult.

 

 

 

A fejlesztés során az épület egésze szigetelést kapott, új passzív légbeeresztőkkel ellátott nyílászárók kerültek beépítésre. A fűtési rendszer átalakítása során levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszer elhelyezése történt meg a hozzá tartozó fan-coilos szekunder rendszer kiépítésével. A tetőre került napelemes rendszer mind az óvoda áramfogyasztását, mind pedig az új fűtési rendszer energiaigényét kiszolgálja. A fejlesztés részét képezte továbbá az épület projektarányos akadálymentesítése és az épület használói számára tartott energetikai képzés.

 

 

 

Az Európai Unió 100%-os vissza nem térítendő támogatása mellett, Dombóvár Város Önkormányzata 9 475 165 Ft-tal járult hozzá a beruházáshoz, hogy annak minden tervezett eleme megvalósulhasson.

 

 

 

 

 

Köszönjük a magyar állam és az Európai Unió támogatását!

 

 

 

 

 

Információ:

 

Dombóvár Város Önkormányzata

 

7200 Dombóvár Szabadság u. 18.

 

74/564-519

Last modified: 2023.05.11.