fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

A dombóvári Szigetsor-Vasút szegregátumok rehabilitációja

A projekt célja a Szigetsor-Vasút szegregátumokban telepszerű körülmények között élők életkörülményeinek javítása, a hátrányos helyzetűek alapvető szociális készségeinek erősítése a leszakadó városrészen koncentráltan megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex módon való kezelése a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

 

Kedvezményezett neve: Dombóvár Város Önkormányzata

 

A projekt azonosító száma: TOP-4.3.1-15-TL1-2016-00003

 

A projekt címe: A dombóvári Szigetsor-Vasút szegregátumok rehabilitációja

 

A szerződött támogatás összege: 527 316 409 Ft

 

A támogatás mértéke (intenzitás): 100%

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.05.31.

 

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja a Szigetsor-Vasút szegregátumokban telepszerű körülmények között élők életkörülményeinek javítása, a hátrányos helyzetűek alapvető szociális készségeinek erősítése, a leszakadó városrészen koncentráltan megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex módon való kezelése a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

A projekt keretében 10 db önkormányzati tulajdonú szociális bérlakást újíttat fel az Önkormányzat. Továbbá infrastrukturális beruházásként a Szigetsor utca szilárd útburkolatot kap és megvalósul a csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciója. A Kórház utcában, a Rét utcában, valamint az Erdősor utcában megtörténik a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése és járdafelújítás.

 A JAM csarnok melletti terület revitalizációjaként az első ütemben zöldfelület-rendezés valósul meg, illetve különböző street workout berendezések és utcabútorok kerülnek telepítésre.

Jelen infrastrukturális beavatkozást a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi, közösségfejlesztési, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki, amelyek a TOP-5.2.1 intézkedés keretében valósulnak meg.

A projekt eredményeként javulnak a hátrányos helyzetű lakosság életkörülményei, ezáltal segítve a társadalmi kohéziót az épített környezet minőségi megújításával és a felzárkóztatásra irányuló komplex tevékenységekkel.

 

Helybe viszik az integrációt segítő szolgáltatásokat

Nagyításhoz kattintson a képre

 

A Széchenyi 2020 Program keretében valósul meg az a program, mely a Szigetsor-Vasút szegregátumokban lakók társadalmi felzárkóztatásához nyújt segítséget.

 

Erről tartott lakossági fórumot február 9-én az Arany János téri Roma Közösségi Házban a város önkormányzata. Szabó Loránd polgármester arról beszélt, hogy számos infrastrukturális fejlesztés is kapcsolódik a mélyszegénységben élők integrációját célul kitűző projektekhez.

 

Tíz önkormányzati tulajdonú lakást a jelenleginél eggyel magasabb komfortfokozatúvá alakítanak.

A Szigetsor utca új aszfaltburkolatot kap, ott is várható ingatlanbontás és -felújítás is. Megtörténik a vasúthoz közeli, alacsonyan fekvő területek vízrendezése a régi árkok kitisztításával és újak ásásával. Azt is tervezik, hogy a a Kórház utcának a Konda-patak hídjától a Gyár utcáig terjedő szakaszán új járdát alakítanak ki. A Kinizsi utcai JAM-csarnoknál egy olyan szabadidő- és sportközpontot hoznak létre, melynek része lesz egy új játszótér és skate-, kosárlabdapálya. A Mándl Imre Ökölvívó Terem mögötti ingatlanrészben közösségi helyiségek állnak majd a közelben lakók rendelkezésére, de lesz mosókonyha is, ahova kosárban vihetik el ruhaneműiket azok, akik otthonukban nem rendelkeznek mosógéppel és centrifugával. Mindkét helyen kamerarendszert is kiépítenek a közbiztonság javítása és a vagyonvédelem érdekében.

 

Megkezdődött a Kórház utcai járda átépítése

A TOP-4.3.1-15-TL1-2016-00003 azonosítószámú, A dombóvári Szigetsor-Vasút szegregátumok rehabilitációja” című projekt keretében 2021.05.06-án megkezdődtek a kivitelezési munkák a Kórház utca területén.

A projekt keretében felújításra kerül a Szigetsor-Vasút területén több járdaszakasz a meglévő csapadékvíz árkok tisztításával. Átépítésre kerül a járda a Kórház utcában a Gyár utcától a Konda-patak hídjáig, az Erdősor utca mindkét oldalán a Katona József utcát érintve a Szigetsor utcáig, a Rét utca mindkét oldalán a Katona utcától a Bercsényi utcáig. A Szigetsor utcában 138,8 m hosszan 3 m széles aszfaltozott út épül, fordulóval a zsákutca végén. Szintén a Szigetsor utcában a Dombóvár, Szigetsor u. 7. számú ingatlan előtt található, korábban kiépített, de mára eltömődött csőáteresz is rekonstruálásra kerül.

Az eredményes közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjével, a KOVI-95 Kft-vel 2021.05.04-én aláírásra került a vállalkozási szerződés a projekt mélyépítési projektelemeinek kivitelezése kapcsán. A munkaterület átadását követően meg is kezdődtek a munkálatok.

 

Befejeződtek az út és járda felújítások a Szigetsor-Vasút területén

A TOP-4.3.1-15-TL1-2016-00003 azonosítószámú, A dombóvári Szigetsor-Vasút szegregátumok rehabilitációja” című projekt keretében 2021.12.13-án befejeződtek az út- és járdafelújítási munkák.

A projekt keretében felújításra került a Szigetsor-Vasút területén több járdaszakasz a meglévő csapadékvíz árkok tisztításával. Átépítésre került a járda a Kórház utcában a Gyár utcától a Konda-patak hídjáig, az Erdősor utca mindkét oldalán a Katona József utcát érintve a Szigetsor utcáig, a Rét utca mindkét oldalán a Katona utcától a Bercsényi utcáig. A Szigetsor utcában 138,8 m hosszan 3 m széles aszfaltozott út épül, fordulóval a zsákutca végén. Szintén a Szigetsor utcában a Dombóvár, Szigetsor u. 7. számú ingatlan előtt található, korábban kiépített, de mára eltömődött csőáteresz is rekonstruálásra került.

 

Megkezdődött a szociális bérlakások felújítása a Szigetsor-Vasút szegregátumban

 

A TOP-4.3.1-15-TL1-2016-00003 azonosítószámú, „A dombóvári Szigetsor-Vasút szegregátumok rehabilitációja” című projekt keretében 2022.06.01-én megkezdődtek a kivitelezési munkák a szociális bérlakások felújítása és a JAM közösségi nyitott tér kialakítása kapcsán.

Az eredményesen zárult közbeszerzési eljárás mindkét részajánlati körének nyertes ajánlattevőjével, a Baudai Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vel aláírt, 2022. május 27. napjával hatályba lépett vállalkozási szerződések alapján megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

A tervek szerint 2023. február végéig megvalósul egy új közösségi nyitott tér kialakítása a Kinizsi utca 37/B ingatlanon, továbbá 10 lakás felújítása:

Kossuth L. utca 27. 1. sz. lakás;

Kossuth L. utca 27. 2. sz. lakás;

Kinizsi utca 37/B 1. sz. lakás;

Kinizsi utca 37/B 2. sz. lakás;

Kinizsi utca 37/B 3. sz. lakás;

Kórház utca 2/A. 1. lakás;

Kórház utca 2/A. 2. lakás;

Kórház utca 2/A. 4. lakás;

Kórház utca 2/A. 7. lakás;

Kórház utca 2/B. 10. lakás;

 

Befejeződött a szociális bérlakások felújítása a Szigetsor-Vasút szegregátumban

 

A TOP-4.3.1-15-TL1-2016-00003 azonosítószámú, „A dombóvári Szigetsor-Vasút szegregátumok rehabilitációja” című projekt keretében 2023 februárjában befejeződtek a kivitelezési munkák a szociális bérlakások felújítása és a JAM közösségi nyitott tér kialakítása kapcsán.

Átadásra került a 10 db felújítással érintett önkormányzati bérlakás, amelyek megfelelő lakhatási körülményeket nyújtanak a szegregátum rászoruló lakói számára. Továbbá a közösségi tér, amely színtere lehet közösségi rendezvények vagy akár családi kikapcsolódás helyszínének.

 

Sajtóközlemény

 

 

Last modified: 2023.06.22.