fbpx

Városunk Dombóvár

Szakmai tanácsokkal látták el a gazdálkodókat

Agrárfórum keretében kaptak tájékoztatást a dombóvári kistérség mezőgazdászai az Apáczai Szakközépiskolában. Ismertették a legújabb pályázati lehetőségek részleteit illetve technikai és adminisztratív tanácsokkal látták el a résztvevőket.

Naszvadi Endre a NEZ Kft. képviseletében és a Dombóvári Gazdakör elnökeként köszöntötte a vendégeket. Rávilágított, hogy jelentős mértékű támogatásról van szó, ezért lényeges a megfelelő szakmai tájékoztatás, a tapasztalatcsere és a folyamatos konzultáció.

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatási rendszerben az ötödik évet zárják a gazdálkodók. A pályázatban megfogalmazott célok megvalósítása elősegíti többek között a vidéki területek fenntartható fejlődését, a környezet állapotának megőrzését és javítását. Bodor Gabriella, a kft. szaktanácsadója az ellenőrzések menetéről, a tapasztalatokról és a felkészülés fontosságáról osztotta meg gondolatait.

Az új pályázati kiírások a kormány gazdaságvédelmi akcióterv keretében jelennek meg. A fórumon Bocz Gabriella pályázatíró ismertette a legújabb részleteket. Több területen lehet támogatási kérelmet benyújtani az elkövetkező időszakban. Kertészeti üzemek korszerűsítésének támogatására 30 milliárd forintot különített el a kormány, a pályázat keretében például hűtőházak létesítésére is nyújthatnak be támogatási kérelmet a termelők. Az állattartók is számíthatnak segítségre, állattartó telep építésére, korszerűsítésére igényelhetnek a rendelkezésre álló 50 milliárd forint forrásból. A tízezer fő alatti településeken a mezőgazdasági kisüzemek számíthatnak támogatásra 15.000 euró összegben, mely a vállalkozás fejlesztésére szabadon felhasználható, és 75 %-a előlegként kerül folyósításra.

Naszvadi Endre a támogatási rendszer folytatásáról beszélt, amelyről még egyelőre egy közel hetven oldalas rendelettervezet ismert. Leszögezte, hogy mindenképpen érdemes nyilatkozni a hosszabbításról a következő évet érintően, hiszen a jogszabály ad lehetőséget év végéig a támogatási rendszerben való részvétel módosítására. A szakember véleménye szerint a következő pályázati ciklusban is kedvező feltételekre számíthatnak a pályázó gazdálkodók.

Last modified: 2020.09.05.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat