fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

A dombóvári kertbarátok mindent megtettek a bőséges szőlőtermés érdekébe

Az idén ötven éves Dombóvári Kertbarát Egyesület leglelkesebb tagjai a Vince-napi hagyományok szerint három szőlőt látogattak meg, hogy a „Vince vesszők” állapotából megjósolják az idei termést. Szabó Zoltánnál, Kelemen Sándornál és Varga Péternél is megvizsgálták a levágott vesszőt, és mindent megtettek a gazdag szőlőtermés érdekében.
Az év első boros ünnepén igen szép idő volt a reggeli havazás után. Páldi Ede az egyesület elnöke ismertette a jeles napra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Úgy tartják, hogyha megcsordul a Vince, teli lesz a pince, vagyis a hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. Tehát az olvadó hó reményeik szerint gazdag termést ígér 2022-ben, nyugtázták örömmel a jelenlévők.
Miután megkóstolták a házigazda borát, s véleményezték a nedűt, kezdődhetett a munka szombaton kora délután, a metszés, majd az szőlőtőke öntözése megszentelt borral, végül a megfelelő mennyiségű borfogyasztás. A lemetszett szőlővesszőket ilyenkor beviszik a melegre, kancsóba teszik. Ebből az első metszésből a gazdák hasznos információhoz jutnak, a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen lesz az idei termés. A gyakorlott szőlősgazdák megvitatták a metszés szabályait, gyakorlatát és sok hasznos információt osztották meg egymással. Egy biztos a szőlő gondozása, művelése egész embert kíván az év minden szakaszában, ha jó minőségű bort szeretnénk az asztalra tenni.

Last modified: 2022.01.26.