fbpx

Városunk Dombóvár

Új Esély Központ Dombóváron

2022. március 3-án hivatalosan is megnyitotta kapuit az Új Esély Központ Dombóváron.

Decemberben szervezték első akciójukat a „Jótevő napok” keretében, akkor százhetven csomagot osztottak ki a rászorulóknak. Két hónap után közel száz pszichiátriai és szenvedélybeteget látnak el az új szociális intézményben.

Szente Norbert a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) regionális vezetője köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy Dombóváron nyitott ajtókra talált, mikor egy évvel ezelőtt megkereste Pintér Szilárd polgármestert. A testület döntése után, sikerült egy olyan ingatlant találniuk, amely megfelel a magas színvonalú szolgáltatások fenntartásához hosszú távon. Céljuk, hogy a nehézségekkel, függőségekkel vagy pszichés betegségekkel küzdő emberek hatékony szakmai és lelki segítséget kaphassanak. Erről Herzsenáth Melinda regionális intézményvezető adott rövid összefoglalót, elmondta, szolgáltatásaikkal, ártalmat csökkentenek, reményt adnak, életminőséget javítanak és lehetőséget biztosítanak. Olyan biztonsági hálót hoztak létre, ahol számíthatnak egymásra ellátottak és munkatársak egyaránt.

Dr. Németh Tímea alpolgármester Dombóvár Város Önkormányzatának képviseletében elmondta, örömmel fogadták a kezdeményezést és kötöttek szerződést, hiszen a Misszió a Dombóváron egyébként is – szerényebb létszámmal – működő ellátásokat magasabb színvonalon tudja biztosítani, tágabb körben, más ellátási formáktól elkülönítetten.

Macher Tivadar a Magyarországi Baptista Egyház elnökeként, a fenntartó képviseletében és partnerként is hangsúlyozta, városi és régió szinten az intézményeknek együtt kell működniük a szolgálat során, hiszen a feladat összetett és sokrétű.

Legfontosabb az Istennel való kapcsolat. Bacsó Benjamin az Élő Remény Baptista Gyülekezet vezetője egy személyes példával hangsúlyozta, hogy a változás során óriási szükség van Isten mellett olyan emberekre, akik támaszt, segítséget nyújtanak és így bíztatják embertársukat a nehéz időkben: „Hajrá! Hajrá!” Majd áldást kért munkájukra.

Végezetül Mile Ferenc a BTESZ alapítója és vezetője a tíz évvel ezelőtti döntéséről beszélt, amikor elhatározta, hogy ezen az úton indul el. Jelenleg 200 településen, 1000 munkatárssal, napi 15 000 ellátottal vannak kapcsolatban. Picit hagyunk magunk után egy jobb világot, mint amilyet találtunk filozófia mentén dolgoznak. A Covid probléma mentén indult el az Új Esély Központok építésének folyamata. Tapasztalatuk szerint a bezártság, a betegség és az egyedüllét még több embert fordított rossz irányba.

A megnyitóval egy időben egy kiállítás is nyílt Szenyéri Mária rajzaiból, amely március 31-ig tekinthető meg az intézményben. Közreműködött Pápai László és tanítványa, Kintner Ádám.

Last modified: 2022.03.10.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat