fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Fontos, hogy jeleket hagyjunk a jövő számára

Néhány év múlva lesz 700 éve annak, hogy a mai település elődje a Dombai család kezére került, akik több mint két évszázadon keresztül birtokolták azt. Minden település azáltal, hogy megismeri a saját múltját, feltárja és megőrzi kulturáIis örökségét, értékeit, válhat valódi közösséggé. A dombóváriak az elmúlt több mint fél évszázad alatt már számtalanszor bebizonyították, hogy valóban azzá váltak. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett keramikus szobrászművész Varga Gábor Dombai Pálról készült műalkotása elsősorban nem az alig ismert történelmi személynek kell, hogy emléket állítson, hanem az itt élő közösség összetartozásának és öntudatának kell, hogy a szimbóluma legyen. Ezekkel a szavakkal fejezbe köszöntőjét Berta Adrián régész, aki évek óta vezeti a kutatómunkát a dombóvári „Gólyavárnál”.

Dombó Pál szobrának ünnepélyes átadója Kerényi Zsolt alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét március 29-én a Helytörténeti Gyűjtemény kertjében. Az örömteli eseményen Takács Istvánné helytörténész rögtönzött történelem óra keretében beszélt Mátyás király lovászmesterének fiáról, aki jogtudósként fontos szerepet töltött be Werbőczy István oldalán a Hármaskönyv megalkotásában. Erky-Nagy Tibor tipográfus gondolatai után leplezték le a második Dombó Pálnak emléket állító szobrot, mely alkotás a Helytörténeti Gyűjtemény épületében kapott helyet.

A megvalósulás, az ötlet a Dombóvári Városszépítő Egyesületnek köszönhető, melyet Pintér Szilárd polgármester is támogatott saját keretéből. A kor hangulatát Balassi Bálint dalaival a Híres Pannónia Régizenei Együttes idézte fel.

Last modified: 2022.04.06.