fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Rieger Erika Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye kitüntetésben részesült

A fogyatékossággal élők ellátásáért és fejlesztéséért szívvel-lélekkel végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként a Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye kitüntetést érdemelte ki Rieger Erika.

A kitüntetett Zalaszentgróton született. Édesapja egy olyan bentlakásos intézmény vezetője volt, ahol középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek nevelkedtek. Ezáltal az élete részévé vált az a fajta érzékenység, amivel azóta is a fogyatékossággal élő emberekhez közeledik. Itt szembesült azzal a problémával is, hogy a bentlakásból kikerülő fiatalokat többnyire idősotthonokban helyezik el, melynek egyenes következménye a leépülés.

Diplomáját a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán szerezte gyógypedagógus-logopédus szakon. Ezután 10 évig az egyik legszebb hivatást űzte: főállású anyaként nevelte négy gyermekét.

1994-től logopédusként dolgozott, ő látta el több dombóvári intézményben és városkörnyéki településen a logopédiai feladatokat.

2001-ben kérte fel a városvezetés olyan intézmény vezetésére, amely megoldást jelent a fogyatékossággal élő felnőttek nappali ellátására. Akkor öt fiatallal indultak el egy olyan úton, amely a mai napig egyedülálló a szakmai berkekben. Kevés olyan intézmény létezik ugyanis, amely az értelmi fogyatékos és a mozgássérült emberek számára is nyitva áll. Számára mindig fontos volt, hogy közvetlen kapcsolatban legyen a fiatalokkal, a szülőkkel és a tapasztalatok, visszajelzések alapján szakemberekkel együttműködve alakítsák ki azt a környezetet, amelyben színvonalas ellátást, foglalkoztatást, ezáltal pedig minőségi életet tudnak biztosítani a számukra.

A Reménység Napközi Otthont 10 éve a PRESIDIUM Közhasznú Egyesület tartja fenn, amelynek kezdettől fogva az elnöke. Az otthonban a fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek komplex rehabilitációját oldják meg, az alkalmazott terápiák nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket.

Alapvető céljuk, hogy minél teljesebb önellátásra és adott esetben akár az önfenntartáshoz is hozzásegítsék a fogyatékossággal élő embereket, ezáltal bővítve az életterüket. Igyekeznek minél szélesebb körben elfogadtatni, hogy a fogyatékkal élők helyzete nem eredményezheti társadalmi elszigetelődésüket, sorsuk, állapotuk beletörődő, lemondó elfogadását.

Az ellátottak a segítő szolgáltatások mellett, ezekre építve olyan magas minőségű kézműves termékek előállítását tudják megtanulni, amelyek megállják helyüket bármelyik kézműves üzletben és vásáron.

Rieger Erika elhivatottsága, szakmai tapasztalata, hozzáállása példaértékű a fogyatékossággal élő embertársaink segítése tekintetében.

Last modified: 2022.04.13.