fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Márton-nap Dombóváron

A koronavírus-járvány után újból közönség előtt mutathatták be produkcióikat a német nemzetiségi nyelvet tanuló óvodások és iskolások
A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár a helyi gyermekintézményekkel közösen 2022. november 10. és 14. között immár huszonkettedik alkalommal tartotta meg a Német Nemzetiségi Hetet, melynek középpontjába – a hagyományokat követve ismét – Szent Márton legendája került.
A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hunyadi téri épületének aulája 2022. november 10-én délután zsúfolásig telt meg az oktatási intézmény német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjaival, valamint szüleikkel, nagyszüleikkel és testvéreikkel. Nekik elsőként az Alte Herren Blaskapelle muzsikált, majd a gyerekeknek sváb táncházat tartottak pedagógusaik. Azt követően lampionos felvonulás indult az említett együttes zenei kíséretével a Bezerédj utcai evangélikus templomba, ahol a 7. osztályosok Szent Márton legendáját elevenítették fel.
Másnap a Bezerédj utcai Német Közösségi Ház udvaránál közeli rokonaikkal gyülekeztek azok az óvodások, akik abba a három óvodába – a Margaréta Református Óvodába, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába és a Százszorszép Óvodába – járnak, melyek német nemzetiségi nyelvet oktatnak a csöppségeknek. Ők is az Alte Herren Blaskapelle zenei kíséretével indultak a Művelődési Házba lámpásaikkal. Ott verses-énekes-zenés-táncos műsort adtak, amivel nagy sikert arattak népes közönségük körében. A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár a gyerekeket mézeskalács-libával és citromos teával vendégelte meg.
November 12-én a gunarasi Camping Étteremben a város és a környékbeli települések ínyenceit libavacsorára várták, amit aztán másnap hajnalig tartó svábbál követett a Wemender Sextett muzsikájára.
Számolt be az eseményről Glaub Róbert a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke weboldalukon.
A fotókat köszönjök Keszthelyi Tamásnak.

Last modified: 2022.11.15.