fbpx

Városunk Dombóvár

I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

A Dombóvári Művelődési Ház aulájában az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőre 2022. november 25-én pénteken került sor. A megmérettetésen 12 intézmény 28 tanulója képviseltette magát. A résztvevők életkora nagyon széles skálán mozgott, az 5-12. évfolyamokról egyaránt indultak versenyzők. A diákoknak az eredményes szerepléshez ismerniük kellett a verseny névadójának életrajzát, személyes sportsikereit, az 1954-es labdarúgó világbajnokság legfontosabb eredményeit, adatait, az 1952-es helsinki és a 2021-es tokiói nyári olimpiák magyar érmeseinek nevét és eredményeit. A végső helyezési sorrend egy írásbeli, egy szóbeli forduló, s a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyomógombos berendezésével játszott harmadik kör után alakult ki.
A versengés zsűrijének különösen a szóbeli részben kellett nagyon odafigyelni a helyes válaszokra, hiszen minden versenyző egyszerre válaszolt a kérdésekre nagyon rövid gondolkodási idő után. A zsűri tagjai nagyon nagy szakmai tájékozottsággal, odafigyeléssel követték a diákok minden rezdülését, ennek is köszönhető, hogy menet közben semmilyen nagyobb probléma nem akadt a lebonyolításban. A versenybizottság elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt. A bizottságban helyet foglalt Gyarmati Gyöngyi, a gimnázium intézményvezető-helyettese, s az iskolának korábban sok dicsőséget szerzett egykori diákolimpiai bajnok tanítványok, Bor Bernadett, Kőszegi Gergő és Kőszegi Szabolcs.
A szóbeli fordulóba a versenyzők közül 24-en kerültek be, majd következett a nyomógombos forduló, amelynek 3-3 fordulójában a legjobb 12 diák mérte össze a tudását. A végső győzelemért a legtöbb ponttal rendelkező négy versenyző újra megmérkőzött egymással egy szuperdöntőben. Különösen ebben az utolsó fordulóban érződött, hogy a tanulók óriási szorgalommal, lelkesedéssel tanulták az előzetesen kiküldött szakirodalmat, s rendkívül gyorsan tudtak dönteni a helyes válaszokról.
A sokoldalú, nagyon fáradságos küzdelem végén az egyéni kategóriában Földvári-Nemes Zsigmond, a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája tanulója szerezte meg az első helyet. Teljesítményének értékéről mindent elmond, hogy 5. osztályosként tudta legyőzni a jóval idősebb versenyzőtársakat. Az ezüstérmet Ruppert Dominik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 9. n osztályos tanulója érte el, a képzeletbeli dobogó 3. fokára Csermely Győző, a Monori József Attila Gimnázium tanulója került. A négyes döntőben végül az értékes 4. helyet Farkas István szerezte meg a Kispesti Eötvös József Általános Iskolából.
A csapatversenyben a Monori József Attila Gimnázium együttese végzett az 1. helyen, második helyen a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája gárdája, 3. helyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata végzett.
A versenyzők és felkészítő tanáraik a nívós támogatásoknak köszönhetően teljes ellátásban részesültek a verseny idején, értékes könyvjutalmakat vehettek át a helyszínen a küzdelmeket megtisztelő Kerényi Zsolt alpolgármester úrtól, s a legjobbak nagyon szépen kivitelezett érmekkel is gazdagodtak.
A szervezők köszönetet mondanak Pintér Szilárd polgármester úrnak és Csike Tamás tankerületi igazgató úrnak, akik kiemelkedően támogatták az eseményt. Köszönik a gimnázium egykori diákjának, Parrag Gyulának a nemes támogatást, s Bánfai Jánosnak az érmek felajánlását. Kiemelkedő köszönet jár a versenynek helyet adó Tinódi Művelődési Ház munkatársi közösségének, megkülönböztetetten Rambala Gabriellának és Müller Ádámnak.
A rendezvény ötletgazdája és fő szervezője, Dr. Szenyéri Zoltán intézményvezető köszöni a gimnázium munkatársainak kiemelkedő segítségét a vendégek fogadásában, a rendezvény technikai előkészületeiben és megvalósításában. Sponga Nikolett, Takácsné Reisz Anett és Dancs Álmos Levente működtek közre a verseny sikeres lebonyolításában. Köszönet illeti azokat a gimnazista tanulókat, akik önként felajánlott munkájukkal segítettek a verseny feltételeinek megteremtésében. A gimnázium tanulói közül Szőcs Parik 10. n osztályos tanuló a 7., Papp Hunor 10. n osztályos tanuló a 17. helyen végzett.
Minden diáknak gratulálunk!

Last modified: 2022.12.08.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat