fbpx

Városunk Dombóvár

A dombóvári kertbarátok mindent megtettek a bőséges szőlőtermés érdekében

Az Éles Simon Kertbarát Egyesület leglelkesebb tagjai a Vince-napi hagyományok szerint három szőlőt látogattak meg, hogy a „Vince vesszők” állapotából megjósolják az idei termést. Szabó Zoltánnál, Kelemen Sándornál és Böröcz Istvánnál is megvizsgálták a legvágott vesszőt, mindent megtettek a gazdag szőlőtermés érdekében.
Az év első boros ünnepén egésznapos havazásban lehetett része a lelkes csapatnak. Páldi Ede, az egyesület elnöke ismertette a jeles napra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Úgy tartják, hogyha megcsordul Vince, teli lesz a pince, vagyis a hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. Tehát a hó reményeik szerint gazdag termést ígér 2023-ben is, nyugtázták örömmel a jelenlévők.
Miután megkóstolták a házigazda borát, kezdődhetett a munka szombaton kora délután, a metszés, majd az szőlőtőke öntözése megszentelt borral, végül a megfelelő mennyiségű borfogyasztás. A lemetszett szőlővesszőket ilyenkor beviszik a melegre, kancsóba teszik. Ebből az első metszésből a gazdák hasznos információhoz jutnak, a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen lesz az idei termés. A gyakorlott szőlősgazdák megvitatták a metszés szabályait, gyakorlatát és sok hasznos információt osztották meg egymással. Egy biztos a szőlő gondozása, művelése egész embert kíván az év minden szakaszában, ha jó minőségű bort szeretnénk az asztalra tenni.
Csullag Gábor állandó diakónus az érintett szőlőbirtotkon kívül az egész szőlőhegyet megáldotta.

Last modified: 2023.01.25.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat