fbpx

Városunk Dombóvár

Tizenöt kiválóság munkáját, érdemeit díjazták – átadásra kerültek a városi elismerések

A Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címmel járó díszoklevelet és arany pecsétgyűrűt vehetett át Dombóvár várossá avatásának 53. évfordulója alkalmából szervezett Városi Gálán Miszlai József történelem és testnevelés szakos középiskolai tanár, kézilabdaedző, valamint Dr. Haszonics József háziorvos, belgyógyász és háziorvostan szakorvos április 1-jén a Dombóvári Művelődési Ház színháztermében.
Az ünnepség díszvendége volt Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki elismerően szólt a város múltjában megteremtett értékekről, a jelenben folyó munkáról, a nehéz időkben, rövid idő alatt megteremtett pénzügyi stabilitásról, és a kitüntetettek által képviselt, példaértékű munkáról. Kiemelte, a város fejlődik, amely az együttműködésnek és annak a keresztény-polgári értékrendnek köszönhető, amelyet Pintér Szilárd polgármester és csapata képvisel. A közös gondolkodás, a közös munka nem csak városon belül működik az oktatási- és nevelési intézményekkel, a civil szervezetekkel, az egyházakkal, a szociális szférában dolgozókkal és a vállalkozókkal, hanem a vármegyével és a kormánnyal is.
Elfogadta a meghívást az 53. Városi Gálára Dombóvár legfiatalabb testvértelepülése, Gyergyószentmiklós delegációja örömmel érkezett a gálára és vett részt az ünnepi programokon.
A hagyományos esemény Pintér Szilárd polgármester köszöntőjével kezdődött: „Az elmúlt években töretlenül azon dolgoztunk, hogy Dombóvár méltóvá válhasson történelméhez. Kijelenthetjük, hogy biztos alapokat sikerült letennünk a város fejlődése érdekében. Jó úton járunk affelé, hogy a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiánkban foglalt célokra megérkezzen Dombóvárra a forrás, melyet a Tolna Vármegyei Önkormányzat és a Központi Irányítóhatóság már jóváhagyott. Örömömre szolgál, hogy megoszthatom Önökkel, hogy
munkánk gyümölcseként, 7 milliárd forint fog érkezni a városba 3 éven belül.”
Minden évben megtiszteli jelenlétével az ünnepi programot Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Beszédében kiemelte, a nyugodt, kiegyensúlyozott és biztonságot nyújtó környezet jelenti továbbra is Dombóvár jövőjét. 2019-ben új korszak kezdődött a város életében. A település új vezetői, lakói, vállalkozói és civil szervezetei jó csapatot alkotnak. Egy olyan közösséget, amely az előremutató gondolkodásban hisz a folyamatos viták, békétlenségek helyett. Soha nem látott összefogás jött létre. Ez az erő lett az alapja annak a tudatos építkezésnek, amelynek hol látványosabb, hol kevésbé szembetűnő, de a helyi közösség számára nagy jelentőségű fejlesztések indultak el, illetve valósultak meg. A 2023-as esztendő a beruházások éve lesz Dombóváron – tette hozzá, melynek alátámasztására számos már folyamatban lévő, illetve tervezett felújításról, korszerűsítésről tett említést.
A település legrangosabb elismeréseit Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős álltamtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Pintér Szilárd Dombóvár város Polgármestere, illetve ifj. Buzánszky Jenő adták át.
Dombóvár Város Önkormányzatának döntése értelmében Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye kitüntetést kapott:
– Dr. Keller Margit fogász, akinek szakmai és emberi hozzáállása, életvitele mindenki számára példaértékű lehet,
– Dr. Nagy Miklós Gábor háziorvosi, valamint kulturális értékteremtő tevékenysége, továbbá Dombóvár erdélyi partnerkapcsolatának létrejötte érdekében kifejtett erőfeszítései,
– Gáspár Boldizsár a félévszázados kántori szolgálata és a város katolikus közössége érdekében tanúsított odaadása,
– Karászi Imre István a testnevelői és sportemberi érdemei, a helyi iparfejlesztés, illetve szikvízkészítés érdekében kifejtett erőfeszítései, a társadalmi és vállalkozói megbecsültsége, és
– Kiss Gyula a villamos szakemberi és szakoktatói munkája, a határon túli magyarok támogatása, továbbá a Vitézi Rend képviselete érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
A Buzánszky Jenő-díj, az Ambrus Sándor-díj és a dr. Péter Gyula-díj együtt képezi
Dombóvár ifjúsági díjait. Az Aranycsapat tagjáról elnevezett kitüntetést vehetett át 2023-ban:
– Halmai Dániel, aki az év elején élete első profi szerződését kötötte a somogyi vármegyeszékhely együttesével. Jelenleg az U19-es válogatottal a Debrecenben megrendezésre kerülő júniusi kosárlabda világbajnokságra, az U20-as válogatott tagjaként pedig az Európa-bajnokságra készül Ivkovics Sztojan irányításával.
– Iberhardt Bence, a Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesület sprintere, aki a Magyar Atlétikai Szövetség korcsoportos válogatottjának tagja volt több versenyen is, a Magyar Ifjúsági Válogatott 4×100 méteres váltójában országos csúcstartó.
– Szabó Dorottya, aki a Dombóvári Karatesuli Egyesület oszlopos tagja, több országos bajnokságon is kiválóan szerepelt, számos nemzetközi megmérettetésen is képviselhette hazánkat.
Ambrus Sándor-díjat vehetett át a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolájának társastánc tanszaka az eredményes és színvonalas dombóvári táncoktatás elismeréseként.
Dr. Péter Gyula-díj büszke tulajdonosa lett Szőts Patrik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyolcosztályos tagozatának tanulója. Példás tanulmányi eredményei és sport sikere elismeréséként érdemelte ki a díjat. Budavári Valentin a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikumának tanulójaként vehette át szintén a Dr. Péter Gyula-díjat. Magasszintű szakmai tudására mások is felfigyeltek, teljesítménye alapján elsőként került be az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség mentorprogramjába.
A Dombóvár Elismert Közössége díjjal az a Dombóvár közéletében megbecsülésnek
örvendő közösség jutalmazható, amely legalább 5 éve folytatja a város életében
meghatározó tevékenységét. Idén ezt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
28. számú Dombóvári Csoportja érdemelte ki. A díjat Nagy Sándor, a közösség vezetője vette át.
Az Ivanich Antal-díjat a dombóvári gazdasági élet kiemelkedő szereplőinek elismerése
érdekében alapította a város képviselő-testülete, melyet idén a PÖMAX Kft. kapott, a díjat Pölöske Károly, a cég vezetője vette át.
Különleges volt az ünnepi gála, hiszen a két díszpolgár számára családjaik külön-külön meglepetéssel készültek. Dr. Haszonics József lánya és fia családjával együtt közös énekkel, míg Miszlai tanár úr számára veje és két kis unokája tette igazán meghatóvá a felemelő pillanatokat. A díjátadón ismét a város kiválóságai szerepeltek, közreműködött a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dombóvári Társastánc tagozata és művésztanárai Tóth Ada Eszter, valamint Olasz Balázs.
A város születésnapját több ezer ember ünnepelte meg a kétnapos rendezvényen, a Hunyadi téren felállított nagyszínpad előtt. Péntek este, a Csík zenekar koncertje kiváló programnak bizonyult, szombaton Kovács Kati, majd a népszerű The Connector együttes fergeteges hangulatot varázsolt a téren. Az év további részében Dombóváron folytatódnak a nagyszabású, színes programok, továbbra is számítanak a szervezők az érdeklődő, nagyszámú közönségre.
Molnár Istvánnak és Pusztai Györgynek köszönjük a támogatást!

Last modified: 2023.04.14.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat