fbpx

Városunk Dombóvár

Megemlékezés a Felvidékről kitelepítettek emléknapján

Az Országgyűlés 2012-ben a Felvidékről kitelepítettek emléknapjának április 12-ét jelölte meg. Három település összefogásával került megrendezésre először Dombóváron a Felvidékről kitelepítettek emléknapja 2022-ben. Idén Mágocson emlékeztek a felvidékiek kálváriájára.
Dombóvár, Mágocs és Kaposszekcső is érintett volt a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésében, az első szerelvények 76 évvel ezelőtt április 12-én indultak el Magyarország felé.
Koszorúzással vette kezdetét a megemlékezés Mágocson, majd a művelődési házban dr. Hargitai János miniszteri biztos, országgyűlési képviselő és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait. Hangsúlyozták, szükséges emlékezni és emlékeztetni a történelmi eseményekre, közös felelősségünk beszélni róla, hogy újból ne kelljen átélni mindazokat a megpróbáltatásokat, szörnyűségeket, amit a felvidéki magyaroknak részük volt. Tizennyolc településről, köztük Felsőszeliből 47 családot telepítettek Mágocsra. Megrázó élményeikről már Soós Ferencné és Bódogné Pethes Janka beszélt, akik gyermekként élték át a deportálást, illetve szüleiken keresztül érezhették át a hazavágyódás reménytelenségét.
A rendezvényen közreműködtek a Hegyháti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kaposszekcsői Általános Iskola diákjai, zárásként Fenyvesi Gábor, Kerényi Zsolt és Herceg Attila műsorát hallgathatta meg a közönség.

Last modified: 2023.04.21.

Copyright © 2020 Dombovar.hu Minden jog fenntartva.
palyazat