fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Méltó elismerés Teveszné Boda Györgyi óvónő részére

Teveszné Boda Györgyi, a Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda óvónője vehette át Pintér Szilárd polgármestertől a Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerést, mely a nyugállományba vonuló pedagógusoknak, oktatóknak adományozható, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek és kiemelkedő munkát végeztek.
Kolléganői körében vehette át az elismerést Teveszné Boda Györgyi. Életpályáját Tóthné Károly Mónika intézményvezető foglalta össze, melyet az alábbiakban is olvashatnak.
További jó egészséget és szép éveket kívánunk céljai megvalósításához!
Óvónői pályáját a Kaposszekcsői Általános Iskola és Óvoda 2 csoportos óvodájában kezdte több, mint 30 évvel ezelőtt. Közvetlen munkatársa az intézmény vezetője volt, akivel kiválóan együtt tudtak működni. Munkájában legfontosabbnak a meghitt, elfogadó, szeretetteljes légkör megteremtését tartotta akkor, és azóta is. Vallja, hogy akkor tud a gyermek érdeklődni, figyelni, befogadni, ha jól érzi magát az óvodai közösségben, és biztosítottak a nyugodt játék feltételei.
Rövid ideig a Dombóvár Városi Igazgatóság Szivárvány Óvodájában, majd az Erzsébet Óvodában dolgozott, azután a Százszorszép Óvodában helyezkedett el. Végül visszatért szeretett óvodájába, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába, ami időközben a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került.
Nemcsak elfogadta a csoportjába járó, többségében hátrányos helyzetű, roma családok gyermekeit, hanem igénye volt arra, hogy alaposan megismerje ezt a kultúrát, illetve a közösség életviteli szokásait. Hivatásában tudatosan törekszik a komplexitásra. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél alaposabban megismerje a gyerekeket, minden kis egyéniséghez megtalálja a „kulcsot”. Az iskolaérettség kritériumait kutatta szakdolgozatának írásához, később az összegyűjtött tapasztalatokat hasznosította a mindennapi munkája során.
A mesékhez, versekhez igényes eszközöket: leporellókat, sík- és kesztyűsbábokat, jelmezeket, díszleteket, fejdíszeket készít nagy gondossággal. Az ének-zenei nevelést furulyázással teszi élményszerűbbé. Egy kolléganője javaslatára megismerkedett az origami világával. Nagyon megszerette ezt a technikát, számtalan alkalommal tartott origami külön-foglalkozást a gyerekek és szülők igénye szerint. Az adventi időszakban minden évben saját készítésű mézeskalács házakkal örvendezteti meg a gyerekeket és a felnőtteket.
Szakmájában folyamatosan fejlődik, új ismereteket szerez, képezi magát. Fontos számára a test és lélek egysége, az egészséges életmód, ezért 2000-ben kineziológusi képesítést szerzett, melyhez általános természetgyógyászati és egészségügyi modulból is sikeres vizsgát tett. A gyermekek fejlődésének nyomon követése mindig szívügye volt. Az ELTE Gyógypedagógiai Karán elvégezte a „Sindelar-Zsoldos program I. „ képzést, ahol rengeteg gyakorlati tudást kapott a mérési módszerekről és képességfejlesztő technikákról. Gyermekvédelmi felelősként hamar megtalálta a közös hangot a szülőkkel, jó kapcsolatot alakított ki a szakemberekkel.
Szívesen ismerteti meg a gyerekeket újszerű ábrázolási technikákkal, 2009-2010-ben részt vett a „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben” című pályázat óvodai megvalósításában. Hosszú évek óta aktív tagja a Dombóváron működő, Prima Primissima díjas Kapos Kórusnak.
2016 szeptemberétől a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került az óvoda. A keresztény értékrenddel való azonosulás természetes volt Györgyi számára. A gyermekek felé hitelesen közvetíti ezeket az értékeket, személyes jó példával jár elöl, nagy gondot fordít a katolikus nevelésre.
2022-re az egészségi állapota nagyon sokat romlott, régóta fennálló térd-fájdalmai és járási nehézsége miatt protézis beültetésre került sor. Sajnos a mozgása továbbra is rendkívül nehézkes, nem tudja úgy ellátni a munkáját, ahogyan szeretné, ezért lemondott a 2024-ben életbe lépő új pedagógus státuszról.
Györgyi elhivatott, odaadó, lelkiismeretes óvodapedagógus, aki nagyon fog hiányozni a közösségünkből

Last modified: 2024.02.26.