fbpx

Városunk Dombóvár

Az Európai Unió által támogatott önkormányzati programok

Az Értéktár elemei

A Dombóvári Értéktár elemei

Az új összetételű Értéktár Bizottság 2015. január 10-én tartotta első ülését, melynek döntése értelmében 55 elem került a Dombóvári Értéktárba. Büszkeségeink sorába olyan, csak városunkra jellemző termékek kerültek, mint az Aqua Dombó, a kiváló magyar termék díjas Magyar Rapszódia desszertcsalád, de a gunarasi gyógyvíz és épített környezetünk több kiemelkedő alkotása is része lett a helyi kincsek képzeletbeli tárházának. A sport területén is nagy büszkeségeink vannak, úgy mint a 2015 januárjában, az Aranycsapat utolsó tagjaként elhunyt Buzánszky Jenő életpályája, de Rózsa Norbert (ugyancsak dombóvári származású olimpiai aranyérmes) is „helyi értékké” vált.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2015. február 24-i ülésén összesen 48 felterjesztésről döntött, melynek eredményeként a gyűjtemény újabb 17 tétellel gyarapodott. A dombóvári bizottság hét helyi értéket javasolt a megyei gyűjteménybe. Felterjesztésük alapján a kulturális örökség kategóriában a Gólyavár, a Kaposmenti fehérhímzés és a Kossuth-szoborcsoport került a Megyei Értéktárba. Az egészség és életmód kategóriában a Gunarasi gyógyvizet vették fel a megyei értékek közé.

Itt kell megemlíteni azt is, hogy Bodó Imre, a Fekete István múzeum vezetőjének felterjesztésére a Megyei Értéktárba került Fekete István író munkássága is.

A megyei gyűjteménybe került dombóvári értékek a Megyei Értéktár Bizottság felterjesztésére kerülhetnek az országos értékeket rendszerező közkincsek közé – így válhatnak hungarikummá.

A 2016. év első félévében a Tolna Megyei Értéktár Széles Lajos munkásságát továbbá Rákóczi János munkásságát és a Rákóczi-túrós süteményt, 2017-ben Ujváry Lajos festőművész munkásságát, továbbá Dombóvári olimpikonok sportteljesítménye néven Buzánszky Jenő és Rózsa Norbert sportteljesítményeit felvette értékei közé.

2020-ban a Dombóvári Értéktár Bizottság az alábbi új értékeket vette fel az értéktárba: Cser Mária (1930-2006), Élő Lajosné (1924-2019) népi iparművészek-, Koncz András (1903-1975) fényképész munkássága.

2021-ben az év legnagyobb a bizottságot érintő és városunk szempontjából is jelentős eseménye az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya, a Hungarikum Bizottság által 2021. június 22-én elfogadott döntés, amelynek eredményeként Rákóczi János (1897-1966) munkássága és a Rákóczi-túrós című javaslat felvételt nyert a Magyar Értéktárba Rákóczi-túrós néven a turizmus és vendéglátás szakkategóriába, így ezentúl a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli.

2022-ben Rákóczi János (1897-1966) mesterszakács, cukrász születésének 125. évfordulója alkalmából több népszerűsítő programot szerveztünk, továbbá részt vettünk a Váralján megrendezett Vár a Megye értéktári napon is.

Június 11-én a Kossuth Rádió Országjáró Szombat Délelőtt és Országjáró Szombat Délután című – Dombóvárt és vonzáskörzetét bemutató – műsorában megelevenedtek a helyi értékek, hagyományok, látnivalók, érdekes személyek, vállalkozások. A műsorban több értéktári tag is szerepelt.

2023-ban több esemény, program előkészítésben és megvalósításában működött közre a bizottság: a Magyar Kultúra Napja, a Kossuth-szoborcsoport felállításának 50. évfordulója, Gunaras 50 programsorozat, „60 éves Kertvárosunk”.  Az év végi bizottsági ülésen Tieger Endre lovassport területén elért kiemelkedő eredményei egyhangú szavazat mellett került be a helyi értéktárba.